Ponedjeljak, Veljača 20, 2017
Croatian English French German Italian Russian Spanish

Grad Gospić

Obilježena 25. godišnjica stradavanja 40 mještana Široke Kule u Domovinskom ratu

siroka kula_5

Povodom 25. godišnjice stradavanja 40 mještana Široke Kule i okolnih mjesta, od kojih je najmlađa imala samo 13, a najstarija 95 godina, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja.
Vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici sedmog razreda u spomen na trinaestogodišnju djevojčicu Vericu Nikšić. U ime Grada Gospića vijence su položili i žrtvama se poklonili zamjenici gradonačelnika gospođa Marta Grgurić i gospodin Ivan Biljan, tajnik Grada gospodin Slaven Stilinović, a ispred Mjesnog odbora Široka Kula predsjednica gospođica Vesna Nikšić. Ispred Ličko senjske županije vijenac je položila pročelnica gospođa Ana Rukavina Stilinović, a potom su mnogobrojni predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i obitelji stradalih zapalili svijeće. Riječi molitve izrekao je velečasni Luka Blažević.

Potom je u crkvi Sv. Mateja služena sveta misa, koju je predvodio biskup u miru mons. dr. Mile Bogović.

 

Radionica „Različiti, a jednaki“

unaprijedi jer_vrijedi_Budući inkluzivna praksa predstavlja velik izazov za sve dionike procesa odgoja i obrazovanja djece s teškoćama, Grad Gospić u sklopu projekta „Unaprijedi jer vrijedi!“, kojim se za ovu godinu osiguravaju pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama, organizira radionicu „Različiti, a jednaki“.
Neophodno je da svi dionici budu informirani i educirani o oblicima potpore u radu s učenicima s teškoćama te je zbog toga radionica namijenjena učiteljima, nastavnicima, stručnim službama škole i svim zainteresiranim članovima zajednice kako bi se ojačale njihove komunikacijske vještine u cilju snažnije inkluzije učenika s teškoćama u aktivnosti školskog i svakodnevnog života.

Radionica će se održati u utorak, 18. listopada 2016. godine, u OŠ dr. Jure Turića (zbornica), s početkom u 13:30 sati.

Organizacija radionice je sufinancirana u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.


   

Za uspješniji rad Udruge

romi

Prije nekoliko mjeseci osnovana je Udruga Hrvata romske populacije za područje Ličko-senjske županije sa sjedištem u Gospiću. Predsjednik Udruge je Josip Brajković. Udruga broji 70-tak članova. Danas je na prigodnoj svečanosti gradonačelnik Petar Krmpotić predao Udruzi ured u središtu grada. Tom prilikom gradonačelnik je izjavio da je smisao dodjele ovog prostora prije svega slanje poruke javnosti. Grad Gospić zahvaljuje ovoj udruzi i predsjedniku gospodinu Brajkoviću na odličnoj suradnji. Naša zajednička tendencija je da svi građani RH budu potpuno ravnopravni. Zajednički smo već realizirali cijeni niz aktivnosti koje su bile na tome tragu. Tako ovdje treba istaknuti obrazovanje, zapošljavanje i daljnju afirmaciju u društvu romske populacije. Dio ovoga već smo postigli putem javnih radova koji su realizirani na obostranu korist i zadovoljstvo. Ono što ovdje treba istaknuti jest potreba međusobnog uvažavanja među ljudima, bez podjela i predrasuda. Zato se na određeni način svi mi trebamo mijenjati i više uvažavati jedni druge, rekao je između ostaloga gradonačelnik Krmpotić.
Predsjednik Udruge Hrvata romske populacije gospodin Josip Brajković zahvalio se Gradu Gospiću na dosadašnjoj potpori i razumijevanju, ističući također da se obrazovanje javlja kao temeljni čimbenik stvaranja ravnopravnosti među svim građanima. Časna sestra Karolina iz Hrvatske biskupske konferencije zadužena za pastoral romske populacije, ovom je prigodom udruzi poklonila fotografiju sv. Ceferina Gimenz Malla, španjolskog Roma kojega je katolička crkva proglasila svetim zbog nesebičnog pomaganja ljudima tijekom cijelog njegovog života, a posebno stoga što tijekom velike epidemije tuberkuloze iz prve polovine 20. stoljeća nikada nije činio razliku među ljudima. Novu prostoriju Udruge Hrvata romske populacije blagoslovio je vlč. Josip Štefančić, povjerenik Gospićko-senjske biskupije za pastoralni rad s Romima.

   

Dan neovisnosti

zastava

Republika Hrvatska 8. listopada obilježava Dan neovisnosti, dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza sa bivšom SFRJ, čime je Hrvatska postala neovisna i samostalna država. Sjećamo se s ponosom vremena u kojem je Hrvatska, izvrgnuta agresiji, pokazala odlučnost, zajedništvo, hrabrost i solidarnost, sjećamo se sa zahvalnošću naših branitelja koji su najzaslužniji za izborenu slobodu i neovisnost Lijepe naše. Svim građankama i građanima Grada Gospića i Republike Hrvatske čestitamo Dan neovisnosti. 

Gradonačelnik
Petar Krmpotić 

   

Odavanje počasti poginulima povodom Dana neovisnosti

dn

Povodom Dana neovisnosti izaslanstva Grada Gospića, Ličko-senjske županije, Policijske uprave ličko-senjske i udruga proisteklih iz Domovinskog rata kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata odala su počast, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća. Riječi molitve za sve nedužne žrtve pale za hrvatsku slobodu predvodio je mons. Mile Čančar, uz vojno-policijskog kapelana vlč. Ivana Blaževca.
Vijenac je položen i svijeće su zapaljene podno biste prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.

   

Dječji tjedan

dj tjedan_2

Povodom Dječjeg tjedna u četvrtak 06. listopada u 10:00 sati u prostorijama gradske vijećnice Grada Gospića upriličen je prijem djece iz Dječjeg vrtića „Pahuljica“ te predsjednika razrednih odjela od 1-8 razreda iz osnovne škole dr. Jure Turića u Gospiću u 11 sati.
Djecu je primila zamjenica gradonačelnika gospođa Marta Grgurić.
Ovom prilikom zamjenica je pozdravila sve prisutne te im u svoje osobno ime i ime svojih suradnika čestitala Dječji tjedan. Tijekom posjeta djeca su se družila sa zamjenicom te su joj predala prigodne darove. U prigodnom obraćanju zamjenica je istaknula što je sve Grad Gospić do sada učinio po pitanju podizanja standarda djece kako u predškolskom odgoju tako i u osnovnom te visokom školstvu. Napomenula je da su djeca naše bogatstvo i da se o njima treba posebno skrbiti svih 365 dana u godini.

dj tjedan_1 dj tjedan_3 dj tjedan_4 dj tjedan_5 dj tjedan_6 dj tjedan_7 dj tjedan_8 dj tjedan_9 dj tjedan_10

   

Stranica 7 od 75

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadom
studija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting