Ponedjeljak, Veljača 20, 2017
Croatian English French German Italian Russian Spanish

Grad Gospić

Nastavak suradnje na poticanju uzgoja šljiva

WhatsApp Image_2016-09-15_at_12.39.07

Danas je u posjetu Gospiću bio dr.sc. Krunoslav Dugalić sa suradnicima s Poljoprivrednog instituta Osijek, koji je s predstavnicima Grada Gospića i LAG-a LIKA obišao nekoliko lokaliteta na kojima se planiraju uspostaviti pokazni voćnjaci šljive Bistrice i pokrenuti uzgoj sadnog materijala. 

Naime, Grada Gospić, LAG-a LIKA i Poljoprivredni institut Osijek već ranije su dogovorili suradnju kroz koju se planira intenzivirati uzgoj šljiva na ovom području te potaknuti obnovu sorte šljive Bistrica, koja se zadržala u Lici, gdje ima održivu proizvodnju.

 

Obilježena 23.obljetnica operacije „Medački džep“

Medacki

Povodom 23. obljetnice operacije „Medački džep“, u katedrali Navještenja blažene djevice Marije u Gospiću svetu misu predvodio je vojni ordinarij mons. dr. Jure Bogdan. Počast poginulima odana je paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu Alojzija Stepinca. Poginulima su se poklonila izaslanstva Grada Gospića i Ličko-senjske županije koja su predvodili gradonačelnik Krmpotić, župan Milan i predsjednik Županijske skupštine dr. Darko Milinović. Zatim izaslanstvo Policijske uprave ličko-senjska koje je predvodio načelnik Ante Podnar. Uslijedila su izaslanstva Udruge veterana 9. Gardijske brigade „Vukovi“, kao i brojnih udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Riječi molitve za sve poginule predvodio je vojni ordinarij mons. dr. Jure Bogdan.

Medacki3 Medacki6

   

Sufinanciranje cijene javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan - prosinac 2016. godine

Redovitim učenicima koji ostvaruju pravo temeljem Zaključka o sufinanciranju cijene javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan - prosinac 2016. godine Grad Gospić će sufinancirati trošak kupnje mjesečne karte u cijelosti.
Pravo na sufinanciranje cijene prijevoza imaju redoviti učenici s prebivalištem na području Grada Gospića koji ispunjavaju slijedeće kriterije:

- ostvaruju pravo sufinanciranja troškova prijevoza sredstvima državnog proračuna temeljem Odluke o kriterijima i načinu financiranja troškova javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju rujan - prosinac 2016. godine,

- imaju prebivalište na području Grada Gospića,

- prihodi po članu kućanstva do 1.500,00 kuna mjesečno.


Dokumentacija koju je potrebno priložiti za ostvarivanje navedenog  prava:

1. Zahtjev za sufinanciranje cijene javnog prijevoza redovitih učenika srednjih škola (preuzima se u Gradskoj upravi Grada Gospića ili na web stranici Grada),
2. Dokaz o visini prihoda ( jedan od dokaza ):

- Potvrda poslodavca o plaći ostvarenoj i isplaćenoj za sve zaposlene članove zajedničkog kućanstva za prethodni mjesec ili
- Potvrda o isplati mirovinskih primanja od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje ili
- Uvjerenje od Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za nezaposlene osobe,

3. Preslika osobnih iskaznica članova kućanstva,
4. Preslika računa kupljene mjesečne karte,
5. Preslika kartice tekućeg ili žiro računa ( obavezno IBAN ),
6. Potvrda od škole da je učenik upisan u tekuću školsku godinu,
7. Po potrebi ostale dokaze.

Zahtjev za sufinanciranje cijene prijevoza, sa potrebnom dokumentacijom, učenici ili roditelji ( skrbnici ) podnose  u Gradskoj upravi Grada Gospića, Budačka 55, 53000 Gospić

   

I ove godine osigurana pomoć učenicima s teškoćama u Gospiću

Untitled-3

pomocnici 7

Deset učenika s teškoćama u razvoju imat će osigurane pomoćnike u nastavi. Grad Gospić je na Poziv Ministarstva prijavio projekt „Unaprijedi jer vrijedi!“ kojim će se u školskoj godini 2016./17. osigurati 10 pomoćnika u nastavi za 10 učenika s teškoćama koji udovoljavaju kriterijima za dodjelu pomoćnika koje je postavilo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta.

Ukupna vrijednost projekta je 463.985,30 kn, od  čega će se 92% financirati iz Europskog socijalnog fonda preostalih  8%  financirati će se iz proračuna Grada Gospića.

Cilj projekta je pomoći  učenicima s teškoćama te doprinijeti povećanju socijalne uključenosti i integracije učenika s teškoćama u redovite osnovnoškolske ustanove na našem području.

Gradonačelnik Petar Krmpotić potpisao je danas ( 30.08.2016. god. ) u Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt.

pomocnici 4 pomocnici 5 pomocnici 6

unaprijedijervrijedi

   

Obilježena 25.obljetnica uspješne obrane od napada na Bilaj i Gospić

bilaj 6

25. obljetnica uspješne obrane od napada na Bilaj i Gospić  započela je odavanjem počasti  šestorici riječkih  dragovoljaca poginulih u prosincu 1991. godine.  Vijence na njihov spomenik su položila i svijeće zapalila izaslanstva Ličko-senjske županije, predvođena   predsjednikom Županijske skupštine i saborskim zastupnikom  dr. Darkom Milinovićem, dok je izaslanstvo Grada Gospića predvodio  gradonačelnik Petar Krmpotić. Slijedila su izaslanstva  udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici MUP-a.

Riječi molitve predvodio je bilajski župnik vlč. Zlatko Sušić. Komemoracija je nastavljena u Mjesnom groblju Bilaj, kod zajedničkog križa gdje su uklesana imena mještana Barleta i Bilaja koje su komunističke vlasti mučile i poubijale u vrijeme nakon II. svjetskog rata.

Sveta misa za sve žrtve ovoga kraja služena je ispred pećine-kapelice Svetog Stjepana, nedaleko od  crkve sv. Josipa. U toj su se pećini sklanjali mještani tijekom čestih topničkih napada. Bodrio ih je  svećenik vlč. Stjepan Zeba, i sam aktivni sudionik obrane Bilaja.  Bilaj se tijekom sedam dana našao u potpunom neprijateljskom okruženju, ali su dragovoljci uspjeli pronaći mjesto za izvlačenje. Međutim, nitko od mještana i branitelja nije želio iskoristiti tu priliku. Nije ni vlč. Stjepan Zeba rekavši tada kako mu je mjesto s narodom. Danas mu je ponovno pripala čast služiti svetu misu ispred pećine-kapelice sv. Stjepana. Kao u vremenima od prije 25 godina. 

bilaj 5 bilaj 4 bilaj 7

   

Besplatna prehrana za učenike osnovnih škola u Gospiću

1-747x420

Grad Gospić još jednom uspješan u povlačenju sredstava iz Europskih fondova, projektom „U zagrljaju zdrave prehrane“ ukupne vrijednost 265.101,53 kn osigurava se u školskoj godini 2016./17. besplatna prehrana za 164 učenika lošijeg imovinskog stanja u 3 osnovne škole na području Gospića: OŠ dr. Jure Turića Gospić, OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik i OŠ dr. Ante Starčevića Pazarište Klanac.
Cilj ovog projekta je ublažavanje dječjeg siromaštva pružanjem nefinancijske potpore kroz podjelu hrane u školama. Gradonačelnik grada Gospića Petar Krmpotić potpisao je danas u Zagrebu, u prostorijama Ministarstva socijalne politike i mladih Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

2-747x420 5-747x420

   

Stranica 9 od 75

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadom
studija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting