Srijeda, Ožujak 21, 2018

Grad Gospić

Predavanje o odvojenom sakupljanju otpada

snjesko smjesko

 

Grad Gospić poziva sve zainteresirane na predavanje o ODVOJENOM SAKUPLJANJU OTPADA  koje će se održati dana 27. studenog 2014. (četvrtak) s početkom u 12:00 sati u prostorijama Kulturno Informativnog centra Gospić (KIC).

Program predavanja:

  • prednosti odvojenog sakupljanja otpada,
  • zakonska regulativa na području zaštite okoliša,
  • vrste i klasifikacija otpada,
  • odvoz otpada,
  • zeleni otoci,
  • reciklažna dvorišta,
  • kompostiranje
  • ostalo. 
 

Svečano otvorena Spomen soba Domovinskog rata

spomen soba

Grad Gospić i Udruge roditelja i udovica poginulih hrvatskih branitelja LSŽ  upriličili su otvorenje Spomen sobe u sjećanje na sve ubijene, poginule i preminule hrvatske branitelje Domovinskog rata s područja grada Gospića i općina Perušić, Karlobag i Lovinac u razdoblju od 1991. do 1996. godine.

Svečanost je započela svetom misom za duše poginulih i umrlih hrvatskih branitelja u Katedrali NBDM koju je predvodio gospićki župnik mons. Mile Čančar. Zatim su izaslanstva položila vijenac i zapalila svijeće uz riječi molitve kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama rata. 

Središnja svečanost otvorenja uslijedila je u dvorani KIC-a gdje se okupilo mnoštvo. Prvi se okupljenima u emotivnom govoru obratio Ivica Šimac, predsjednik Udruge roditelja poginulih hrvatskih branitelja Domovinskog rata LSŽ, a u ime Udruge udovica poginulih branitelja nazočnima se obratila Kata Brkljačić.  

Ispred Grada Gospića kao idejnog začetnika i pokretača projekta izgradnje Spomen sobe obratio se gradonačelnik Petar Krmpotić. U svom govoru zahvalio je  svima koji su sudjelovali u izgradnji Spomen sobe sa željom da ovo mjesto ne bude samo puki zbir podataka i fotografija poginulih i umrlih branitelja, već mjesto trajnog sjećanja na najbolje sinove ovog dijela Hrvatske.

Također vrlo emotivan govor održao je i predsjednik Skupštine LSŽ i saborski zastupnik dr. Darko Milinović iskazujući pijetet prema poginulim i umrlim braniteljima, ali i poštovanje prema njihovim obiteljima.

Nakon govora uslijedio je blagoslov i obilazak Spomen sobe gdje su kronološki prema godini pogibije posložene fotografije poginulih i preminulih branitelja koji su smrtno stradali u obrani hrvatskog suvereniteta u razdoblju od 1991. do  1996. godine.

Posebno emotivne riječi pjesme Moj tata spava izrekla je kćer poginulog branitelja Nikolina Tonković Čorak. Preplavljeni osjećajima tuge, ali i ponosa, fotografije svojih najmilijih obilazili su članovi njihovih obitelji. Životima njihovih očeva, sinova, muževa čija je vrijednost nemjerljiva i neprocjenjiva plaćena je hrvatska sloboda i neovisnost. Njihovo herojstvo ne smije nikada biti prepušteno zaboravu.  Upravo zato je otvorena ova soba kao mjesto pijeteta i trajnih uspomena na 137 istinskih heroja Domovinskog rata. 

spomen soba_dr_1 spomen soba_dr_4 spomen soba_dr_3 spomen soba_dr_2

 

Radno vrijeme Spomen sobe:

- ponedjeljak - petak od 8:00 do 19:00 sati
- vikendom prema najavi na tel. 053/658-975  

   

„Dan sjećanja na žrtvu Vukovara“

vukovar

Poštovani sugrađani,

pozivamo Vas da nam se pridružite u utorak 18. studenog 2014. godine kako bismo zajedno obilježili

„Dan sjećanja na žrtvu Vukovara“

U 18.00 sati služit će se sveta misa u Katedrali NBDM, 
a nakon mise u procesiji sa svijećama krećemo prema Trgu Stjepana Radića, gdje ćemo zapaliti 1700 svijeća, za 1700 nevinih žrtava Vukovara.

 Grad Gospić


Svijeće će se dijeliti po završetku mise ispred Katedrale i na Trgu S. Radića

   

Grad Gospić s dva projekta na natječaj „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“

fond

„Znanjem i suradnjom do prepoznatljivog proizvoda„ naziv je projekta na kojem je Grad Gospić partner Veleučilištu „Nikola Tesla“ iz Gospića na natječaju „Obrazovanje za poduzetništvo i obrt“ raspisanog od strane Ministarstva rada i mirovinskog sustava.

Cilj projekta je poticanje poduzetničke kulture kroz jačanje suradnje poduzetnika koji se bave turističkom i ugostiteljskom djelatnošću i proizvođača lokalnih proizvoda u Lici. Osim navedenog povezivanja subjekata u gospodarstvu, projektne aktivnosti će također doprinijeti i snaženju svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja za jačanje konkurentnosti lokalnih gospodarskih subjekata. Sredstva za navedeni natječaj osiguravaju se iz Europskog socijalnog fonda.

Grad Gospić aktivno se priključio projektnom partnerstvu pri izradi i apliciranju projektne prijave na natječaj prepoznavši važnost povezivanja subjekata u gospodarstvu kao okosnice razvoja konkurentnije gastro-turističke ponude lokalnih ugostitelja i proizvođača, što predstavlja polazište za razvoj prepoznatljivog turističkog proizvoda ličkog kraja.

Osim toga, na spomenuti natječaj Grad Gospić se prijavio kao partner sa još jednom projektnom idejom, ovoga puta razrađenom u suradnji s Ličko-senjskom županijom, a radi se o promociji i obrazovanju o tradicijskim zanatima za budućnost. Naime, ovom prigodom Grad je nositelj aktivnosti kojima se oživljavaju tradicijski zanati na način da iskusni i vješti mentori prenose svoja znanja na srednjoškolce kojima tako stečena znanja i vještine mogu ubuduće koristiti kao temelj za samozapošljavanje.

Ove dvije projektne prijave predstavljaju samo jedan segment nastojanja Grada Gospića da se pozicionira kao eko-etno i gastro prepoznatljiva sredina u kojoj će tradicija zanatstva, obrtništva i poduzetništva temeljenog na znanju postati okosnica budućeg gospodarskog i turističkog razvoja.

   

Održan susret s članovima udruge PUŽ

pomocnici

Udruga roditelja djece s posebnim potrebama Put U Život – PUŽ iz Zagreba održala je radni susret s pomoćnicima u nastavi učenicima s teškoćama u razvoju čije je financiranje Grad Gospić osigurao preko sredstava Europskog socijalnog fonda za 14 učenica i učenika iz OŠ dr. Jure Turića iz Gospića i 4 iz OŠ Dr. Franje Tuđmana Lički Osik.

U konzultacijama sa stručnim timom i suradnicima Udruge „PUŽ“ pomoćnice i pomoćnici su kroz konkretna pitanja iz prakse obogatili svoja znanja, a sve sa ciljem jačanja kompetencija pomoćnika za pružanje kvalitetnije pomoći učenicima s teškoćama.

   

Održana 2. sjednica Savjeta mladih

savjet mladih_2sj

U Gradskoj vijećnici Grada Gospića, pod predsjedanjem predsjednika Ivice Perišića, održana je 2. redovna sjednica Savjeta mladih Grada Gospića, a uz članove sjednici je prisustvovao i zamjenik gradonačelnika

g. Ivan Biljan. Na održanoj sjednici članovi Savjeta su donijeli Program rada za 2015. godinu te Financijski plan izvršenja Programa rada. Glavne odrednice odnosno Aktivnosti sadržane u Programu su: predlaganje i sudjelovanje u izradi Gradskog programa djelovanja za mlade; pokretanje edukacije učenika četvrtih razreda srednjih škola o „perspektivnim zanimanjima“; suradnja s organizacijama mladih i za mlade; suradnja s tijelima Grada Gospića u kreiranju politike prema mladima; organiziranje, poticanje i sudjelovanje u ostalim aktivnostima važnim za rad Savjeta mladih i poboljšanje položaja mladih u Gradu Gospiću. Doneseni Program rada Savjet mladih će sukladno zakonskim i podzakonskim propisima proslijediti na odobrenje Gradskom vijeću Grada Gospića.

Članovi Savjeta donijeli su i Odluku kojom se Ivica Perišić i Karmela Baburić imenuju za predstavnike Savjeta koji će prisustvovati sjednicama Gradskog vijeća prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata od osobitog značenja za unaprjeđivanje položaja mladih na području Grada Gospića, te davati mišljenja, prijedloga i preporuke o pitanjima i temama od interesa za mlade.

   

Stranica 82 od 113

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting