Četvrtak, Lipanj 22, 2017
Croatian English French German Italian Russian Spanish

Grad Gospić

Prijem povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

darivanje krvi

Povodom Dana dobrovoljnih  darivatelja krvi gradonačelnik gospodin Petar Krmpotić i zamjenica gradonačelnika gospođa Marta Grgurić primili su dobrovoljne darivatelje krvi sa područja grada Gospića.

Tim povodom gradonačelnik se zahvalio svim darivateljima koji su svojim humanim činom darivanja krvi spasili nečiji život, ne pitajući pri tome tko je dobio njihovu krv.

Govoreći u ime darivatelja Vlado Brkljačić ravnatelj Gradskog društva CK Gospić je istaknuo nastojanja društva da pomladi populaciju darivatelja. Uz starije darivatelje krvi,  stalno nam se priključuju mlađi ljudi i sa zadovoljstvom moram istaknuti da se prosječna starosna dob naših darivatelja neprestano smanjuje. Na području Gospića sada imamo više od stotinu darivatelja krvi, što je o odnosu na broj stanovnika u granicama hrvatskog prosjeka, odnosno skoro 4 darivatelja na 100 stanovnika, zaključio je Brkljačić. S njim su u društvu, osim mlađih darivatelja krvi, bili gospodin Fabijan Rupčić i Zvonko Kovačić. Fabijan (80 godina) krv je dao 137 puta.

Na području Ličko-senjske županije lani je darovano nešto više od 1 200 doza krvi, dok se ove godine taj broj kani povećati na čak 1500 doza.

 

Javni poziv Grada Gospića za institucionalnu podršku udrugama u 2017. godini

Grad Gospić, u skladu s Uredbom Vlade Republike Hrvatske o kriterijima, mjerilima i postupcima financiranja i ugovaranja programa i projekata od interesa za opće dobro koje provode udruge,člankom 49. Statuta Grada  Gospića (,,Službeni vjesnik Grada Gospića", broj 7/09, 5/10, 7/10, 1/12,  2/13, 3/13-p.t., 7/15)  i  člankom 12. Pravilnika o financiranju javnih potreba Grada Gospića, objavljuje Javni poziv za institucionalnu podršku udrugama u 2017. godini.

Natječajna dokumentacija nalazi se u nastavku, a za sve dodatne upite obratite se na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript ; Ova e-mail adresa je zaštićena od spam robota, nije vidljiva ako ste isključili JavaScript .

Natječajna dokumentacija:

1. Tekst poziva   
2. Upute za prijavitelje  
3. Obrazac opisa programa ili projekta  
4. Obrazac proračuna programa ili projekta    
5. Izjava o ispunjavanju preuzetih obveza
6. Izjava o nepostojanju dvostrukog financiranja
7. Izjava o financiranim projektima organizacije iz javnih izvora
8. Prijedlog Ugovora o sufinanciranju u 2017. godini  
9. Obrazac opisnog izvještaja programa ili projekta    
10. Obrazac financijskog izvještaja projekta    


   

Održane radionice u sklopu projekta "Unaprijedi jer vrijedi"

Untitled-3

radionice 3

Grad Gospić je u sklopu projekta „Unaprijedi jer vrijedi“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, u utorak, 18.10.2016. organizirao dvije radionice pod nazivom „Različiti a jednaki“ u cilju jačanja inkluzije učenika s teškoćama u školski i svakodnevni život. Prva radionica je bila namijenjena učenicima kako bi se potaknulo prosocijalno ponašanje i uvažavanje različitosti, a sve u svrhu formiranja pozitivnih stavova prema njihovim vršnjacima s teškoćama.

radionice 1Na drugoj radionici namijenjenoj učiteljima, stručnim suradnicima, roditeljima i članovima zajednice fokus je bio na sadržajima koji jačaju komunikacijske vještine. Navedene radionice su samo jedna od aktivnosti u sklopu projekta „Unaprijedi jer vrijedi“ kojim je ove godine osigurano 10 pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama s područja Gospića. Projekt je ukupne vrijednosti 463.985,30 kn, dok je iznos bespovratnih sredstava 426.866,47 kn.

   

Obilježena 25. godišnjica stradavanja 40 mještana Široke Kule u Domovinskom ratu

siroka kula_5

Povodom 25. godišnjice stradavanja 40 mještana Široke Kule i okolnih mjesta, od kojih je najmlađa imala samo 13, a najstarija 95 godina, položeni su vijenci i zapaljene svijeće kod Spomen obilježja.
Vijenac su položili i svijeće zapalili predstavnici sedmog razreda u spomen na trinaestogodišnju djevojčicu Vericu Nikšić. U ime Grada Gospića vijence su položili i žrtvama se poklonili zamjenici gradonačelnika gospođa Marta Grgurić i gospodin Ivan Biljan, tajnik Grada gospodin Slaven Stilinović, a ispred Mjesnog odbora Široka Kula predsjednica gospođica Vesna Nikšić. Ispred Ličko senjske županije vijenac je položila pročelnica gospođa Ana Rukavina Stilinović, a potom su mnogobrojni predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata i obitelji stradalih zapalili svijeće. Riječi molitve izrekao je velečasni Luka Blažević.

Potom je u crkvi Sv. Mateja služena sveta misa, koju je predvodio biskup u miru mons. dr. Mile Bogović.

   

Radionica „Različiti, a jednaki“

unaprijedi jer_vrijedi_Budući inkluzivna praksa predstavlja velik izazov za sve dionike procesa odgoja i obrazovanja djece s teškoćama, Grad Gospić u sklopu projekta „Unaprijedi jer vrijedi!“, kojim se za ovu godinu osiguravaju pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama, organizira radionicu „Različiti, a jednaki“.
Neophodno je da svi dionici budu informirani i educirani o oblicima potpore u radu s učenicima s teškoćama te je zbog toga radionica namijenjena učiteljima, nastavnicima, stručnim službama škole i svim zainteresiranim članovima zajednice kako bi se ojačale njihove komunikacijske vještine u cilju snažnije inkluzije učenika s teškoćama u aktivnosti školskog i svakodnevnog života.

Radionica će se održati u utorak, 18. listopada 2016. godine, u OŠ dr. Jure Turića (zbornica), s početkom u 13:30 sati.

Organizacija radionice je sufinancirana u okviru operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.


   

Za uspješniji rad Udruge

romi

Prije nekoliko mjeseci osnovana je Udruga Hrvata romske populacije za područje Ličko-senjske županije sa sjedištem u Gospiću. Predsjednik Udruge je Josip Brajković. Udruga broji 70-tak članova. Danas je na prigodnoj svečanosti gradonačelnik Petar Krmpotić predao Udruzi ured u središtu grada. Tom prilikom gradonačelnik je izjavio da je smisao dodjele ovog prostora prije svega slanje poruke javnosti. Grad Gospić zahvaljuje ovoj udruzi i predsjedniku gospodinu Brajkoviću na odličnoj suradnji. Naša zajednička tendencija je da svi građani RH budu potpuno ravnopravni. Zajednički smo već realizirali cijeni niz aktivnosti koje su bile na tome tragu. Tako ovdje treba istaknuti obrazovanje, zapošljavanje i daljnju afirmaciju u društvu romske populacije. Dio ovoga već smo postigli putem javnih radova koji su realizirani na obostranu korist i zadovoljstvo. Ono što ovdje treba istaknuti jest potreba međusobnog uvažavanja među ljudima, bez podjela i predrasuda. Zato se na određeni način svi mi trebamo mijenjati i više uvažavati jedni druge, rekao je između ostaloga gradonačelnik Krmpotić.
Predsjednik Udruge Hrvata romske populacije gospodin Josip Brajković zahvalio se Gradu Gospiću na dosadašnjoj potpori i razumijevanju, ističući također da se obrazovanje javlja kao temeljni čimbenik stvaranja ravnopravnosti među svim građanima. Časna sestra Karolina iz Hrvatske biskupske konferencije zadužena za pastoral romske populacije, ovom je prigodom udruzi poklonila fotografiju sv. Ceferina Gimenz Malla, španjolskog Roma kojega je katolička crkva proglasila svetim zbog nesebičnog pomaganja ljudima tijekom cijelog njegovog života, a posebno stoga što tijekom velike epidemije tuberkuloze iz prve polovine 20. stoljeća nikada nije činio razliku među ljudima. Novu prostoriju Udruge Hrvata romske populacije blagoslovio je vlč. Josip Štefančić, povjerenik Gospićko-senjske biskupije za pastoralni rad s Romima.

   

Stranica 11 od 79

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadom
studija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting