Utorak, Svibanj 22, 2018

Mnoštvom sadržaja svečano obilježen Dan državnosti Republike Hrvatske

GLAVNAGradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa svojim zamjenicima Kristinom Pršom i Ivicom Tomljenovićem sudjelovao je u protokolu obilježavanja Dana Državnosti Republike Hrvatske. Tim povodom upriličeno je niz sadržaja. U Kulturno informativnom centru u organizaciji Udruge Ličana Vila Velebita predstavljena je knjiga Lički jezikoslovni trolist Šime Starčević-Ante Starčević-Fran Kurelac. U ime Udruge prisutne je pozdravio predsjednik Nikola Kostelac, a osvrt na knjigu u svojim izlaganjima dali su prof.dr.sc Ante Bežen, profesor Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje, te dr.sc. Vesna Grahovac Pražić, profesorica Sveučilišta u Zadru, Odsjeka za učiteljski studij u Gospiću.

Nakon predstavljanja ove hvalevrijedne knjige u katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije  služena je sveta misa. Nakon mise kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te podno biste prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu uz blagoslov i riječi molitve položeni su vijenci i zapaljene svijeće u spomen na sve one koji su položili svoje živote na oltar domovine i koji su time dali nemjerljiv doprinos u stvaranju slobodne i neovisne domovine Hrvatske.

Potom je uslijedilo  otkrivanje spomen obilježja hrvatskim jezikoslovcima Šimi i Anti Starčeviću te Franu Kurelcu. Idejni začetnik i autor vizure ovog spomenika koji predstavlja okosnicu borbe za hrvatski jezik je Ante Pađen, a u djelo ga  je pretočio akademski kipar Petar Dolić.

Ovom prigodom nazočnima su se obratili Nikola Kostelac predsjednik Udruge Ličana Vila Velebita, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Dubravko Jelić, zatim ravnatelj Instituta za jezik i jezikoslovlje dr.sc. Željko Jozić, sam autor spomenika Ante Pađen, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević i župan Ličko-senjski dr. Darko Milinović.

U svom obraćanju gradonačelnik je istaknuo nemjerljiv povijesni značaj ovih triju velikana u očuvanju i opstojnosti hrvatskog jezika i jezikoslovlja naglašavajući pritom važnost  odnosa grada i njegovih građana prema značajnim osobama koje su potekle iz njega, te je ovom prigodom najavio i skori povratak Kršinićeva spomenika Nikoli Tesli.  Na samom kraju svog obraćanja uputio je  svim žiteljima grada Gospića ali i Republike Hrvatske iskrene čestitke u povodu obilježavanja Dana državnosti. 

DSCN9158 DSCN9163 DSCN9178 DSCN9180
DSCN9193 DSCN9201 DSCN9226 DSCN9241

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting