Petak, Lipanj 22, 2018

Plan razvoja širokopojasne infrastrukture

MrezaGrad Gospić pokreće aktivnosti koje će omogućiti pristup Internetu sukladno smjernicama Europske komisije da do kraja 2020. godine sva domaćinstva imaju minimalnu dolaznu brzinu (downstream) od 30 Mbps (Megabita u sekundi) te za 50% domaćinstava minimalnu dolaznu brzinu (downstream) od 100 Mbps. Osim za područje grada Gospića pozvane su i ostale jedinice lokalne samouprave unutar Ličko-senjske županije te zaleđa Zadarske županije da zajednički sudjeluju i jedinstveno krenu u ovaj ogroman infrastrukturni projekt pod vodstvom stručnjaka Grada Gospića.

Svjetsko gospodarstvo ubrzano se digitalizira. Informacijske i komunikacijske tehnologije su temelj svih modernih inovativnih gospodarskih sustava. Internet i digitalne tehnologije mijenjaju naš način života i rada, na razini pojedinca i u poduzećima i zajednicama, jer sve više prodiru u sve sektore našeg gospodarstva i društva.

Za manje od deset godina većina gospodarske aktivnosti ovisit će o digitalnim ekosustavima, integraciji digitalne infrastrukture, računalnoj opremi i programima, aplikacijama i podacima. Da bi zadržao konkurentnost, održao snažnu industrijsku bazu i ostvario prelazak na pametno gospodarstvo proizvodnje i usluga, tako će i grad Gospić morati provesti digitalizaciju u svim sektorima.

Uskraćivanje pristupa Internetu ili pristupa sa smanjenom kvalitetom na temelju lokacije krajnjeg korisnika odnosi se na postupke koje Operatori upotrebljavaju iz komercijalnih razloga a koje za posljedicu imaju odbijanje pristupa Internetu ili pružanje usluge po znatno nižoj kvaliteti čime se radi diskriminacija stanovništva temeljem geografske lokacije.Potrebno je uložiti posebne napore kako bi se premostio jaz između gradskih i ruralnih područja.

Cilj ovih aktivnosti je maksimalno iskoristiti ponuđena bespovratna sredstva od strane EU te pripremiti elektroničku komunikacijsku infrastrukturu koja će omogućiti dostizanje cilja EU da se do kraja 2025. godine u sklopu jedinstvenog digitalnog tržišta omogući svim domaćinstvima minimalna dolazna brzina (downstream) od 100 Mbps.

Što znači priprema ovakve elektroničke komunikacijske infrastrukture?

Ovo će najbolje razumjeti Ličani koji se uz trenutno omogućenu brzinu s nekoliko Mbps muče prilikom „skidanja“ aplikacija, filmova ili koji sudjeluju u igrama na mreži u realnom vremenu za koje je igre izuzetno bitna omogućena velika brzina komunikacije. Osim toga potrebno je omogućiti da Ličani, kao europski građani, s pomoću svojih uređaja mogu pristupiti uslugama, glazbi, filmovima i sportskim događanjima. Potrebno je stvoriti pretpostavke za ujednačene uvjete pružanja elektroničkih komunikacijskih usluga svim domaćinstvima.

Osim tehnološkog napretka, cilj je omogućiti na područjima koja nisu razvijena poput visoko urbanih područja, jednake cijene i uvjete pristupa širokopojasnim uslugama koje se danas nude korisnicima u razvijenim područjima i gradovima gdje postoji znatan komercijalni interes za ulaganje od strane Operatora.

Ovaj projekt će pružiti priliku da se Lika revitalizira s mogućnošću da se u Lici proizvodi digitalni sadržaj i na zabitim područjima Velebita u bilo kojem obliku ili prodaju putem web trgovine iz nekog od sela širokog prostranstva Like a što će omogućiti napredna tehnologija i suvremena elektronička komunikacijska infrastruktura. Važnost ovog infrastrukturnog projekta se može izjednačiti s izgradnjom autoceste koja je omogućila bržu komunikaciju i prijevoz materijalnih dobara.

Da li Grad Gospić kasni?

S obzirom da su pokrenuti prvi koraci od strane niza javnih lokalnih uprava Republike Hrvatske, propušteno je više od godinu dana. Dakle, kasni. Ali uz napore koji će biti nužni od strane stručnjaka, skraćeno vrijeme obavljanja poslova te pripremanja nužnih preduvjeta za realizaciju ovakvo zahtjevnog infrastrukturnog projekta potrebno je jedinstvo, suglasje i potpora šire društvene zajednice da se što prije krene u realizaciju ovog velikog projekta za dobrobit svih Ličana.

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting