Srijeda, Lipanj 20, 2018

Nj.E. dr. Smiljana Knez - veleposlanica Republike Slovenije posjetila Grad Gospić

Danas je nastupni posjet Gradu Gospiću upriličila Nj.E. dr. Smiljana Knez - veleposlanica Republike Slovenije u Zagrebu i mag. Jakob Štunf, opunomoćeni ministar / ekonomski savjetnik u Veleposlanstvu. Goste je primio gradonačelnik gospodin Karlo Starčević sa zamjenicima gospođom Kristinom Pršom i gospodinom Ivicom Tomljenovićem. U ugodnom razgovoru Nj.E. dr. Smiljana Knez čestitala je gradonačelniku Starčeviću na izboru za gradonačelnika i poželjela mu uspjeh u vođenju Grada Gospića.

DSCN0654DSCN0649

Gradonačelnik se zahvalio na čestitkama i u svom uvodnom obraćanju istaknuo da budući dolazi neposredno iz gospodarstva vrlo dobro zna na koji način razvijati gospodarstvo na području grada Gospića. To je u prvom redu proizvodnja i plasman poljoprivrednih i stočarskih proizvoda. Također je istaknuto drvoprerađivačku industriju koja ima velike potencijale i to od proizvodnje sirovine do finalnog proizvoda. Gradonačelnik vidi budućnost u proizvodnji ljekovitog bilja za potrebe farmaceutske industrije, budući smo ekološki očuvano područje. Također je spomenuo pokretanje pogona za prikupljanje i preradu vune. Ohrabrujuće je to što sve više mladih bavi poljoprivredom i stočarstvom, istaknuo je gradonačelnik. Uz pomoć domaćem stanovništvu koje se želi baviti malim i srednjim poduzetništvom Grad na raspolaganju stoji i stranim investitorima. Tu je istaknuo i vrlo dobar primjer slovenske tvrtke Calcit Lika d.o.o. s kojom Grad Gospić ima odličnu suradnju.

Veleposlanica je izrazila zadovoljstvo što upravo jedna vrlo respektabilna tvrtka Calcit Lika d.o.o. svoj pogon ima u Gospiću, gdje zapošljava preko 60 ljudi i to u proizvodnji. Napomenula je također probleme i to da Slovenija iako ima 2/3 površine pod šumom nema drvoprerađivačke industrije nego sirovina ide u izvoz. Naglasila je također da se sve više mladih u Sloveniji bavi poljoprivredom. Nj.E. vidi prilike na razvoju turizma posebno kontinentalnog – lov, ribolov, terme.

Mag. Jakob Štunf, opunomoćeni ministar / ekonomski savjetnik u Veleposlanstvu se nadovezao da je budućnost na razvoju turizma i kroz projekt elektro zelene mobilnosti. Treba pokrenuti mrežu punionica i svega što ide uz elektromobilnost .

Kroz razgovor dotaknuli su se i pitanja zbrinjavanja otpada. Veleposlanica je istaknula da je Slovenija najbolja u EU što se tiče te problematike. Otpad se odvaja već na kućnom pragu. Ponudila je povezivanje Gospića sa gradom slične veličine u Sloveniji radi prenošenja dobrih iskustava.

Na kraju su Nj.E. dr. Smiljana Knez i gradonačelnik Karlo Starčević izrazili obostrano zadovoljstvo ovim posjetom, uz međusobne želje za što skorijim ponovnim susretom.

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting