Nedjelja, Svibanj 20, 2018

Budućnost šljive u Lici

U četvrtak, 30. studenog 2017. održan je radni sastanak u Hrvatskom centru za poljoprivredu, hranu i selo u Zagrebu. Na sastanku su sudjelovali ravnatelj HCPHS Krunoslav Dugalić, predstojnik Zavoda za voćarstvo Predrag Vujević, voditelj LAG-a LIKA Tomislav Kovačević, zamjenik gradonačelnika Grada Gospića Ivica Tomljenović, tajnik Grada Slaven Stilinović i voditelj Odsjeka za gospodarstvo i ruralni razvoj Nikolina Tonković Čorak.

Tema sastanka je bila nastavak i provođenje projekta „Zasnivanje pokusnog nasada i revitalizacija proizvodnje šljiva na području Gospića“. Poljoprivredna gospodarstava proizvode šljivu za vlastite potrebe (rakija, džemovi), u malim količinama. Jedan od razloga, zbog kojih je zanemarena ta voćna vrsta, je virusna bolest šljive pod nazivom „šarka“. Posljednjih godina poharala je mnoge šljivike te stoga Grad Gospić želi problematici pristupiti sa znanstvenog stajališta i sa stručnom pomoći koji HCPHS pruža podupirući projekte sa planskim razvojem.

Za nastavak suradnje izradit će se projekt koji će sadržavati sve relevantne elemente kojima bi se planirala budućnost intenziviranja proizvodnje šljive kroz podizanje plantažnih nasada, te tolerancije šljive bistrice na virus bolesti šarke.

Također je bilo riječi i o podizanju plastenika za uzgoj povrtlarskih kultura koji bi služio u edukacijske svrhe za učenike osnovnih i srednjih škola, te obiteljska poljoprivredna gospodarstva s područja Gospića.

HCPHS2HCPHS1


pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting