Ponedjeljak, Lipanj 18, 2018

Osnovno školstvo


Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

Skola_Gs

Početak osnovnog školstva u Gospiću datira od 1766. godine. Broj učenika varirao je s tendencijom pada sve do početka domovinskog rata. Tako je 1970. godine u dvije gospićke osnovne škole s područnim školama bilo 1893 učenika.
1972. godine izgrađena je nova zgrada u kojoj su boravile obje gospićke škole, a sedam godina kasnije dolazi do spajanja škola u jednu osnovnu školu.
1990. godine školu polazi 1100 učenika, dok je u domovinskom ratu broj učenika  varirao, ovisno o sigurnosnim uvjetima. Te godine škola dobiva ime po znamenitom hrvatskom književniku i pedagogu s početka 20. stoljeća dr. Juri Turiću, rođenom 3. svibnja 1861. godine u Gospiću. U znak sjećanja i zahvalnosti naša škola osim što nosi njegovo ime – obilježava  Dan škole na dan njegova rođenja.
Škola je u domovinskom ratu dosta oštećena budući ju je direktno pogodilo 20 neprijateljskih granata, a oko 50-ak granata palo je u okolicu škole.
Matična škola je u potpunosti obnovljena 2005. godine.
Na području naselja Gospić nekoć je bilo 15 područnih škola, a zadnjih nekoliko godina nastava se odvija samo u četiri područne škole (PŠ Smiljan, PŠ Bilaj, PŠ L. Novi, PŠ Brušane).
Od 2007. godine pri osnovnoj školi dr. Jure Turića djeluje i osnovna glazbena škola te obavlja djelatnost umjetničkog školovanja za instrumente klavir, harmoniku i gitaru.
Na inicijativu grada Gospića kao osnivača škole 2009. godine započela je dogradnja lijevog krila matične škole, odnosno 16 novih učionica.
Završetkom radova u siječnju 2011. godine svi osnovnoškolci nastavu polaze samo u jutarnjoj smjeni čime su zadovoljeni svi suvremeni kriteriji odgoja i obrazovanja.
Osim prednosti koje nosi rad u jednoj smjeni, naša škola u poslijepodnevnim satima otvara vrata za raznovrstan i kreativan rad kroz brojne izvannastavne aktivnosti. Ponosimo se uspješnim rezultatima učenika na županijskim i državnim natjecanjima, kao i prestižnim statusom članice međunarodne obitelji Eko-škola. Također, od 2007. godine u projektu smo UNICEF-a „Mreža škola bez nasilja“.
Naša škola iznimno njeguje tradiciju i kulturnu baštinu Like kroz folklornu skupinu „Degenija“.
S početkom rada u jednoj smjeni ustrojen je odjel produženog boravka s 24 učenika, koji je kao takav prvi u Ličko-senjskoj županiji.
U školskoj 2011./2012. godini škola broji 811 učenika u 40 razrednih odjela. Ove godine ustrojen je i odjel posebnog programa za nekoliko učenika s područja grada Gospića s teškoćama u razvoju.
U školi je zaposleno 98 djelatnika.
Trudimo se da naša škola doista bude škola znanja i u funkciji svakog učenika, a tome zasigurno pridonosi i stopostotna stručna zastupljenost nastave.
Želimo da svaki učenik, roditelj i učitelj budu ponosni što su dio ove škole!


Osnovna škola Dr. Ante Starčević, Klanac

Skola_A.Starcevic

Osnovana je 1834. godine, a ime je dobila ime po povjesničaru Anti Starčeviću koji je pohađao je ovu školu.

Škola trenutno broji ukupno 54 učenika raspoređenih u matičnoj školi Klanac i područnim školama Donje Pazarište, Aleksinica i Kalinovača.

Broj učenika se mijenjao od osnutka škole do danas, uglavnom se bilježi smanjenje zbog iseljavanja stanovništva. Nekoć je tako ovu školu pohađao veći broj učenika, primjerice 582 učenika školske godine 1965/66., 203 učenika 1984/85. godine, 109 učenika 1995/96. godine. Tako su neke područne škole (Kaluđerovac, Žitnik i Velika Plana) zatvorene jer više nema učenika.

Sjedište škole je u Klancu, Klanac 3, 53212 Klanac.

Ravnatelj škole je od 2008. godine Ivan Pezelj, učitelj povijesti i zemljopisa.

Tajnica škole je Ana Božić, a voditeljica računovodstva je Mandica Milinković.

Kontakt telefon škole je: 053/686-002, faks: 053/686-600.

U sklopu škole djeluju Eko grupa, literarno-recitatorska grupa, sportski klub i mladi fotografi.

Obilježavaju se svi značajni blagdani, priređuju se priredbe za Uskrs, Božić i Svetog Nikolu, a posebno smo ponosni na organizaciju proslave dana škole, 23. svibnja u čijoj organizaciji sudjeluju učenici i zaposlenici škole. Svake godine uoči Božićnih blagdana učenici i učitelji organiziraju darivanje malih bolesnika na dječjem odjelu Opće bolnice Gospić, čime ih se potiče da budu solidarni prema onima kojima je pomoć potrebna.

Zbog malog broja djece učenici su uglavnom raspoređeni u kombiniranim razrednim odjelima. Puno se pažnje posvećuje pripremi učenika za sudjelovanje u školskim natjecanjima iz svih predmeta, a nerijetko su učenici ove škole ostvarili odličan plasman na natjecanjima.

Osnovna škola je dobitnik priznanja Grada Gospića za izniman doprinos razvoju osnovnoškolskog obrazovanja, a priznanje je dodijeljeno dana 22. srpnja 2011. godine, na što smo posebno ponosni.

Škola ima i svoju Internet stranicu koju uređuje informatičar Ivan Tomljenović.

Osnovna škola je dobitnik priznanja Grada Gospića za izniman doprinos razvoju osnovnoškolskog obrazovanja, a priznanje je dodijeljeno dana 22. srpnja 2011. godine, na što smo posebno ponosni.

Škola ima i svoju Internet stranicu koju uređuje informatičar Ivan Tomljenović.Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana, Lički Osik

Skola_LO

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting