Četvrtak, Ožujak 22, 2018

Gospić Događanja

Koncert komornog trija

Pučko otvoreno učilište "Dr. Ante Starčević" Gospić

Upriličuje koncert

komornog trija: flauta-klarinet-glasovir

 

Ivana Zahirović

Domagaj Pavlović

 Mia Elezović

 29. listopada 2014. god. u 19.30 sati

 

 

Ulaz besplatan
Dvorana Učilišta Gospić

 www.pou-gospic.hr

 

Prijem povodom Dana dobrovoljnih darivatelja krvi

crveni kriz

U povodu obilježavanja Dana dobrovoljnih darivatelja krvi  gradonačelnik Petar Krmpotić u svom uredu primio je izaslanstvo Gradskog društva Crvenog križa i dobrovoljnih darivatelja krvi. Uz pozdravne riječi zahvalio je svim dobrovoljnim darivateljima na humanosti i plemenitosti sa željom da ovakav vid volonterskog djelovanja još više zaživi u društvu.  Također je naglasio kako Grad u skladu sa svojim mogućnostima redovito podupire rad Crvenog križa i sličnih organizacija koje kroz svoj volonterski rad doprinose kvaliteti i boljitku našeg društva.

Nazočnima su se obratili predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Gospić Katica Prpić i ravnatelj Vlado Brkljačić. Istaknuli su kako su zadovoljni trenutnim stanjem dobrovoljnih darivatelja čiji broj se iz godine u godinu povećava kao i činjenicom da se akcijama pridružuje sve veći broj mladih, što je za svaku pohvalu. Svako darivanje krvi dobrovoljnog darivatelja iznimno je humano i ljudsko djelo. U redovitim godišnjim akcijama dobrovoljnog darivanja krvi, ali i u izvanrednim situacijama  prikupi se od 400 do 500 doza krvi i u takvim situacijama Gradsko društvo Crvenog križa može računati na najmanje 150 dobrovoljnih darivatelja.

Zahvalili su gradonačelniku i suradnicima na odličnoj suradnji i partnerskom odnosu. Nagrada  Grada Gospića koju su primili ove godine za Dana Grada velika im je čast ali i poticaj za daljnji rad. 

   

Otkrivanje spomen-obilježja mjesta masovne grobnice "Golubnjača I"

golubnjaca 3

U mjestu Svračkovo Selo u Općini Udbina na području Ličko-senjske županije otkriveno je spomen-obilježje u sjećanje na četiri civilne žrtve ekshumirane iz masovne grobnice "Golubnjača I". Riječ je o stradanju cijele obitelji Rakić. Otac i troje djece zatočeni su 19. listopada 1991. godine i ubijeni nekoliko dana kasnije te bačeni u jamu Golubnjaču iz koje su 2001. godine i ekshumirani. Majka Lucija ubijena je i zapaljena u vikendici u zaseoku Sedlari, njezini posmrtni ostaci nisu pronađeni ni identificirani.

Prema službenim podacima Uprave za zatočene i nestale, na području Ličko-senjske županije otkriveno je 8 mjesta masovnih grobnica od ukupno 148 mjesta masovnih grobnica na području Republike Hrvatske. Postavljanjem ovog, 67. spomen-obilježja, obilježava se 113. mjesto masovne grobnice u Hrvatskoj.

Svečanosti otkrivanja nazočio je gradonačelnik Gospića Petar Krmpotić, načelnik Udbine Ivan Pešut, zamjenica župana Ivana Tomaš, ministar branitelja Predrag Matić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Franko Vidović i izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske Vlado Marić.

Spomen-obilježje su otkrili gospodin Nikola Dimić, nećak pok. Mane Rakića, ekshumiranog iz Golubnjače i ministar branitelja Predrag Matić.

Molitvu za ubijene članove obitelji Rakić predvodili su paroh korenički Nikola Malobabić i župnik župe Lički Osik Luka Blažević.

golubnjaca 1 golubnjaca 2

   

Omladini o idealima

omladini

Esej ‘Omladini o idealima’ najljepše je što je do sad jedan hrvatski pisac uputio mladima. Ivana Brlić-Mažuranić podiže moralne stupove sazidane od ideala istine, ljepote i dobrote koji kao svjetionici strše visoko nad duhovnom prazninom našeg vremena.

Ivana Brlić Mažuranić (1874.- 1938.) „Knjiga o omladini –Crtice“

Omladini o idealima: „Vi nemate ciljeva…taj ideal vi danas nemate…tog ideala je nestalo…ne živite život bez ideala..“

 

U predstavi koju je režirao Elvis Bošnjak glume Bojan Brajčić, Pere Eranović, Sara Ivelić, Petra Kovačić Pavlina, Petra M. Kovačić, Marjan Nejašmić Banić i Lara Živolić

 

 

 22.10.2014. DVORANA UČILIŠTA GOSPIĆ

ULAZ:25,00 KN  

19.30 SATI 

   

23. obljetnica stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta

siroka kula_2014_1

Navršila se 23. obljetnica stradavanja civila sa područja Široke Kule i okolnih mjesta, mahom  starijih ljudi i žena, među kojima je bilo i  dvoje djece Verica Nikšić (13) i Ivica Nikšić (17). Ukupno  je na tom  području  ubijeno 40 civila. Do sada su ekshumirani  posmrtni ostaci 30 mještana, a za 10 se još uvijek traga.

    Njima u spomen poklonili su mnogi. Najprije su članovi Udruge 100%  hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata održali sat povijesti u OŠ „dr. Franjo Tuđman u Ličkom Osiku. Njih 26 susreli su se s učenicima i učiteljima govoreći okupljenima o Domovinskom ratu kakvog je teško pronaći u udžbenicima. Zatim su  invalidi i  učenici krenuli pješice  prema Širokoj Kuli. Na komemoraciji kod Spomen obilježja prvi su položili cvijeće i zapalili svijeću učenici i ravnatelj OŠ dr. Franjo Tuđman  za Vericu Nikšić koja je te jeseni 1991. godine krenula u 7. razred. Izaslanstvo Grada Gospića predvodio je gradonačelnik Petar Krmpotić,  u pratnji zamjenika Marte Grgurić i Ivana Biljana, te predsjednika Gradskog vijeća Petra Radoševića. Žrtvama se poklonio i župan ličko-senjski Milan Kolić, a slijedila su izaslanstva Ministarstva branitelja, PU Ličko-senjske senjske, svih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, kao i rodbina ubijenih. U ime Udruge 100% HRVI I. skupine vijenac je položio predsjednik Đuro Glogoški. Molitvu je predvodio vlč. Luka Blažević, dok je koncelebriranu sv. misu u crkvi sv. Mateja predvodio vlč. Ante Rotim, dugogodišnji svećenik iz Donje Lomnice. U Područnoj školi u Širokoj kuli postavljeni su panoi s tekstovima i fotografijama vezanim u Domovinski rat, uz projekciju filmskog materijala.

siroka kula_2014_2 siroka kula_2014_3 siroka kula_2014_4 siroka kula_2014_5

   

Stranica 24 od 44

pjp
zsgg
potpore

prostorni-plan-gospicupu-1
strategija
Program-ukupnog-razvoja-gradafinancijsko upravljanje
plan-gospodarenja-otpadomstudija reciklaze
n o_otpad
snjesko
energetski odrzivi razvitakzona-poslovnih-namjenazimska sluzba
vijece za prevenciju
POS-Gospic
grad-gospic-prijatelj-djece
gospicka-garda-vukovispomen soba
komunalna-naknadaplan-grada-gospicalpe

Vremenska prognoza

Web Hosting Cheap Web Hosting PayPal Hosting