Održana edukacija u sklopu projekta “Okreni list”: Vid je dar – čuvajte ga

Oštećenje vida nastalo zbog glaukoma je nepovratno pa su rano prepoznavanje bolesti, dijagnostika i pravovremeno liječenje iznimno važni stoga je edukacija održana u sklopu projekta Grada Gospića „Okreni list“ UP.02.2.1.04.0011,izuzetno korisna kako bi se sugrađane upozorilo na pravovremene preventivne preglede.

U sklopu projekta koji je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.,projektne aktivnosti su konkretno usmjerene na promociju zdravlja i važnost prevencije različitih vrsta bolesti. Dr. Tatjana Ilievska – Korečić, spec. oftamologije održala je edukaciju za zainteresirane građane na temu vida i očnog tlaka. Na vrlo zanimljiv način ukazala je na glavne čimbenike nastanka glaukoma, te naglasila da bi nakon navršenih 40. godina života svi trebali preventivno prekontrolirati očni tlak i učiniti pregled vidnog živca.

Također je pozvala roditelje djece od navršenih 4. godine života da se odazovu Nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti 2018.-2028. Naime, sva četverogodišnja djeca u Republici Hrvatskoj od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dobivaju poziv na pregled na slabovidnost na svoje ime i na kućnu adresu.

sdr
dav
dav

 

 

 

Back to top