Grad Gospić
Novosti, natječaji, javna nabava, događaji i turističke informacije Grada
Dječji vrtić Pahuljica danas bogatiji za 58 djece i 9 novih djelatnika
https://gospic.hr/djecji-vrtic-pahuljica-danas-bogatiji-za-58-djece-i-9-novih-djelatnika/

Dječji vrtić Pahuljica danas bogatiji za 58 djece i 9 novih djelatnika

Objavljeno 14. listopada 2019. | Gospic.hr

Kategorija:

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa suradnicima posjetio je Dječji vrtić Pahuljica. Povod posjeta je otvaranje dodatne četiri skupine koje su formirane  kako bi sva djeca za koju su bili poslani zahtjevi za upis bila primljena u vrtić.

Naime, temeljem Izvješća o radu Povjerenstva za upis djece rane i predškolske dobi u programe Vrtića za pedagošku godinu 2019./2020. proizašlo je da su  smještajni kapaciteti vrtića nedostatni  da bi se pozitivno riješili zahtjevi svih zaposlenih roditelja.  Ove godine od pristiglih 104 zahtjeva za upis djece u Dječji vrtić „Pahuljica“ odobreno je, prema postojećim kriterijima upisa, 46 zahtjeva dok je Dječji vrtić Pahuljica privremeno odbio upisati 58 polaznika. Nakon toga,  na prijedlog Upravnog vijeća Dječjeg vrtića „Pahuljica“  i gradonačelnika, Gradsko vijeće Grada Gospića  usvojilo je Odluku kojom se omogućilo proširenje opsega programa, što znači i uređenje novih prostorija u Dječjem vrtiću za još 4 skupine jasličke dobi te otvaranje novih radnih mjesta. Zbog povećanja potreba zaposleno je još  9 zaposlenika od kojih 8 odgojiteljica i jedna spremačica, a sva djeca zaposlenih roditelja dobila su mogućnost pohađanja redovitog 10-satnog programa Dječjeg vrtića Pahuljica.

Za Grad Gospić ovo je veliki izazov jer  su ranije uvijek postojale liste čekanja koje su ove godine eliminirane.  Od ove godine namjera uprave Grada je da sva djeca zaposlenih roditelja imaju mogućnost upisa u vrtić jer je demografska slika grada narušena, a smanjenjem cijena vrtića po dohodovnom cenzusu čime se roditelje rasteretilo za dodatnih 1,6 milijuna kuna, te upisom djece u vrtić doprinosi se stvaranju boljih uvjeta za djecu i  roditelje.

Obzirom na navedeno, u proračunu Grada osigurana su potrebna sredstva, proveden je postupak nabave te odabran izvođač radova koji je preuredio postojeće prostorije Dječjeg vrtića Pahuljica za upis djece koja  nisu upisana u prvom roku, a čiji roditelji rade. Postojeće prostorije vrtića prenamijenjene su, ali kako je to privremeno rješenje, uskoro kreće i gradnja novog krila vrtića. Izrada projekta i kalkulacije o visini ulaganja u izgradnju novog krila vrtića još je u tijeku, o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost.

Dodatna investicija proširenja kapaciteta vrtića za ovu godinu Grad Gospić košta ukupno 660.830,00 kn, od čega je u proračunu osigurano 213.030,00kn za rashode za zaposlene (osam odgojitelja i jedna spremačica) i 447.800,00 kn za materijalne rashode.

Grad Gospić za rad svih grupa za sljedeću godinu u proračunu osigurat će ukupno 7 milijuna kuna.