GOVOR GRADONAČELNIKA KARLA STARČEVIĆA NA OTVORENJU IZLOŽBE JESEN U LICI

Poštovane Gospićanke i Gospićani, poštovani crkveni velikodostojnici, izaslaniče Sabora i predsjednice RH, g. Kustiću, poštovani Državni tajnici, Gospodine Župane, poštovani predstavnici hrvatske vojske i policije, poštovani gradonačelnici, načelnici i izaslanici, poštovani izlagači, dragi uzvanici i prijatelji Gospića i Like!

 Dopustite mi, da vas i ove godine, u svojstvu domaćina i suorganizatora manifestacije „Jesen u Lici“, srdačno pozdravim u moje osobno ime, u ime mojih suradnika,te u ime Grada Gospića vam zaželim dobrodošlicu u našem Gradu – dobro nam došli.

Od svojih skromnih i pomalo sramežljivih početaka pa sve do danas, manifestacija „Jesen u Lici“ postala je središnja manifestacija Grada i Županije koja promovira vrijednosti Gospića i Like i koju su prepoznali mnogi štovatelji naše tradicijske kulture. Zbog toga smo u ovo doba godine postali nezaobilazno odredište za sve one koji vole Liku, koji prepoznaju njenu ljepotu i jedinstvenost; ali i za one koji je žele malo bolje upoznati.

 Osim svojim izlagačima, Jesen u Lici je otvorila svoja vrata izlagačima i iz drugih krajeva Hrvatske pa i šire, zbog čega ima čak i međunarodni karakter. Već se sa prvom izložbom, pokazalo da je to ne samo bila dobra odluka nego da to treba postati tradicija.

 Osim što nam je ova manifestacija pomogla da bolje osvijestimo vlastitu baštinu, ona je uspjela ostvariti i svoj drugi isto tako važan cilj, a to je potaknuti i ohrabriti mlade ljude – izlagače, da se počnu baviti poljoprivredom i pokazati da se od vlastitog rada može pristojno i dostojanstveno živjeti.

Ovo naglašavam samo iz razloga zato jer znamo da poljoprivreda za većinu danas registriranih OPG-a još uvijek predstavlja dopunski ali ne i glavni izvor prihoda, ali to pokušavamo stubokom i to uspješno mijenjati. Svima koji se odluče za takav korak Grad Gospić će otvoriti vrata i zdušno pomoći. No za to prije svega treba vratiti povjerenje u konkurentnost hrvatske poljoprivrede na tržištu kroz korijenite promjene u hrvatskoj poljoprivrednoj politici, pod kojom podrazumijevamo odnos države prema poljoprivredi i održivosti ruralnog prostora. Moramo biti natjecateljski sposobni a to sada nažalost nismo. Kontrola i upravljanje prostorom bi trebala Zagrebu biti preokupacija ali tamo nažalost cvjeta nebriga.

Dakako, HITNO I NEODGODIVO treba mijenjati neodrživi ZAKON O POLJOPRIVREDNOM POTICAJU koji je, moglo bi se reći i na rubu zakona, a u najmanju ruku je nemoralan. Već duže vrijeme u razgovorima na široj platformi slušamo primjedbe i zahtjeve da se napiše NOVI „Zakon o poticaju“ koji će poticati proizvodnju u pravom smislu a ne deklarativno. Pitamo se koji je razlog da se ne uvede poticaj po jedinici mjere: komad, litra, kilogram, i to sad i odmah. Svake godine imamo sve više poticajnih sredstava a sve manje obrađenog zemljišta i sve manje proizvodnje hrane. Nije li ovo trebalo biti već odavno ZVONO ZA UZBUNU.

Dragi prijatelji, potičemo u milijunskoj vrijednosti one koji ne uzgajaju niti poljskog puža a ovakve marljive i vrijedne ljude kao naše izlagače stavili smo na marginu jer oni NAVODNO ne ispunjavaju uvjete. Stvarno? Ovakvi zakoni su gospodo neodrživi, vode nas u ponor i kao rezultat takvih zakona je masovno iseljavanje i demografsko – gospodarski slom države. Ovaj poticajni zakon uz neusklađeno školstvo je jedan od uzroka demografskog sloma države i o tome se izbjegava govoriti.

Napose, svi ovi vrijedni ljudi koji su danas ovdje sa nama, najbolji su primjer da se može, i da Gospić i Lika trebaju puno više doprinijeti, kako kvaliteti hrvatske poljoprivrede, ali isto tako i kvaliteti hrvatskog turizma i razvoja gospodarstva uopće. Život i rad na selu može ponuditi perspektivu ali ako krenemo prema tim ljudima poticajno, a ne represivno.

Zbog toga, još jednom želim zahvaliti svim našim vrijednim izlagačima koji su danas i ovdje sa nama, a posebno  našim gostima  – izlagačima da ćemo se za njih boriti na svim državnim razinama.

Žao mi je što Zagreb nije prepoznao ovu vrijednu manifestaciju i uveličao je svojom nazočnošću, Žao mi je što je Lika tako daleko od Zagreba, ali kada je trebalo ginuti za Zagreb bili smo u prvim redovima. Ako se nastavi ovakva briga za Liku pitanje je što će od nje ostati – da li lovište za strance ili jedina ZELENA PUSTINJA U EUROPI.  Ostavljam vama dragi sugrađani na promišljanje.

Sada bih naravno zahvalio i svima onima koji su  svih ovih godine pružili svoj obol kako bi  manifestacija  „Jesen u Lici“ i dalje bila ponos naše županije i grada.

Svim posjetiteljima zaželio bih da se tijekom ova tri dana osjećaju ugodno u našem gradu, uživaju u ličkim delicijama…. da ponesu jedinstven doživljaj Gospića i Like, i pozvao ih na ponovni susret za godinu dana.

Hvala Vam na pozornosti !

Back to top