Govor gradonačelnika Karla Starčevića

Uz najljepše želje povodom Dana Grada Gospića i blagdana Sv. Marije Magdalene prenosimo govor gradonačelnika Grada Gospića Karla Starčevića u cijelosti:

 

Gospić, 21.07.2020.

 

Poštovane Gospićanke i Gospićani,

Preuzvišeni Oče biskupe, poštovani crkveni velikodostojnici,

Poštovani zastupniče Hrvatskog sabora gdine Kustić,

Poštovana državna tajnice gđo. Prpić

Uvaženi župane ličko – senjski gdine Milinović

Predsjedniče gradskog vijeća, gospođe i gospodo vijećnici

Štovane delegacije prijateljskih gradova

Gospodo gradonačelnici i načelnici gradova i općina naše županije

Gospodo dobitnici priznanja Grada Gospića

Poštovani gosti i uzvanici

Drage sugrađanke i sugrađani

 

Veliko mi je zadovoljstvo sve vas pozdraviti i zahvaliti vam na dolasku na svečanu sjednicu Gradskog vijeća povodom blagdana Svete Marije Magdalene, naše nebeske zaštitnice i povodom  dana Grada Gospića kojega obilježavamo sutra 22. Srpnja. Ova godina, na žalost, puno je drugačija i morali smo se prilagoditi okolnostima vezanim uz Korona – virus zbog kojega danas sa malim brojem uzvanika održavamo  ovu sjednicu na otvorenom.

            U ovom mandatu i četvrtom predstavljanju Grada želio bih podvući crtu prije narednih izbora i objaviti građanima da je Gospić financijski uređen i stabilan Grad i da smo sanirali sve naše obveze prema dobavljačima roba i usluga koje smo naslijedili još od 2016./2017. godine.

Dragi sugrađani, nalazimo se u vrlo izazovnim vremenima u kojima svaku odluku nekoliko puta preispitujemo. Međutim, ne preispitujemo samo u doba korona krize odluke, već činimo to uvijek. Poduzeli smo i dalje poduzimamo sve mjere pravovremene naplate gradskih prihoda, što se ranije nije radilo i naravno smanjujemo sve nepotrebne i nesvrsishodne rashode.

Svi natječaji za nabavu javni su, sve informacije i materijali Gradskog vijeća dostupni su građanima, a još 2017. Godine proračun smo objavili građanima i poreznim obveznicima te im dali mogućnost prijedloga i sugestija  i to po prvi put u povijesti Grada Gospića. Zbog toga smo ove godine po drugi put dobili Priznanje Instituta za financije za najtransparentniji Proračun. Usporedbe radi Gospić je 2015. bio najNEtransparentniji grad.

Sada bih se osvrnuo na sve što smo učinili u ove tri godine upravljanja gradom.

Napravili smo cestu Vrebac – Barlete – Kamenolom koja je bila gotovo neprohodna. Vrijednost projekta je 4, 5 milijuna kuna. Cesta Bilajska ulica – Rakitovac –odlagalište otpada u potpunosti je gotova, proveden je vodovod i struja koji su nam potrebni uređenje odlagališta i ishodovanje uporabnih i građevinskih dozvola. I tu smo uložili 25 milijuna kuna.

Ove smo godine uspješno priveli kraju projekt Uređenja i revitalizacije Šume Jasikovac koja postaje omiljeno mjesto za izlet i rekreaciju naših sugrađana. Projekt je vrijedan 3 milijuna kuna.

Trenutno se završava i rekonstrukcije šumske ceste Vaganc – Kruščica vrijedna 4 milijuna kuna uz 100 postotno financiranje Europske unije.

            Dovršili smo Energetsku obnovu škole u Ličkom Osiku vrijednu 5  milijuna kuna, dovršili smo Dječje igralište u vrtiću u Gospiću i Ličkom Osiku.

Gospić je iznimno socijalno osjetljiv Grad. Europskim novcem osiguravamo pomoćnike u nastavi za učenike s poteškoćama u razvoju, te školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva.

Prvi smo uveli isplatu Božićnica za umirovljenike i nezaposlene i to ćemo činiti i dalje, a to dokazuje našu brigu o najosjetljivijima među nama.

Skrbimo o novorođenoj djeci kroz potpore koje redovito isplaćujemo roditeljima,  a ove godine upravo pred školu osigurali smo sredstva za kupnju radnih bilježnica našim prvašićima kao i drugog pribora za starije učenike osnovnih škola. Time olakšavamo roditeljima i smanjujemo im troškove obrazovanja.

Po dolasku na dužnost prije tri godine uveli smo plaćanje vrtića po dohodovnom cenzusu i preuzeli na sebe teret od 4,5 milijuna kuna.

Još uvijek provodim projekt Zaželi za pomoć starijima i nemoćnima u sklopu kojega smo zaposlili 32 osobe.

U ovim teškim vremenima zadržali smo razinu kvalitetnog i svrhovitog upravljanja proračunskim sredstvima. Samo za sportske i udruge civilnog društva izdvojili smo više od 2,5 milijuna kuna.

Javna rasvjeta je nekad bila privilegij, dok danas sa ponosom kažemo da pred svakom nastanjenom kućom je ugrađeno rasvjetno tijelo i da danas nema ni jedne trafostanice u koju nije ugrađena upravljačka garnitura za javnu rasvjetu.

U zadnje dvije godine smo izgradili gotovo 14 kilometara vodovoda u prigradskim naseljima što nas je koštalo nekoliko milijuna kuna .

Izgradili smo i vodovodnu mrežu – zamjena dotrajalih azbestnih cijevi novim zdravstveno ispravnim od Ličkog Novog pa do Bilajske ulice u  Gospiću.  Izgradili smo upravljačko okno za upravljanje vodoopskrbom Grada u kojem se upravlja i kontrolira kakvoća vode i vodoopskrba velikog dijela Grada. Ova dva projekta su vrijedna gotovo 6 milijuna kuna .

Dogovorili smo sa Hrvatskim vodama projektiranje priključka novog vodocrpilišta u Divoselu prema vodospremama Oštri i u Bilaju kako bi riješili vodoopskrbu u GS za slijedećih 50 godina. Ovaj cijeli projekt je u visini od ca dvadesetak  milijuna kuna.

Izgradili smo i za neke kontroverznu kanalizaciju u Budačkoj ulici, gotovo 2 kilometra uz velike napore i odricanja, a sada je uređenje te iste ulice od strane Hrvatskih cesta u fazi završetka javnog natječaja i nadamo se da će radovi početi još ovoga ljeta. Bilo je neprimjerenih i neprihvatljivih pisanja o tome projektu na čiji tijek ja kao gradonačelnik nisam mogao utjecati pošto je Budačka ulica dio državne ceste i isključivo pod ingerencijom Hrvatskih cesta.

Razvoj grada vidimo, naravno, i kroz poljoprivredu i proizvodnju hrane. Više od 600 tisuća kuna uložili smo u potpore u poljoprivredi i naš program ruralnog razvoja prepoznat je kod domaćih poljoprivrednika. Ove godine zbog epidemije potpuno besplatno našim smo OPG-ima ponudili platformu za prodaju svojih proizvoda tj. našu e-tržnicu Grada Gospića.

Ovih dana trebamo potpisati najveći projekt u povijesti Grada GS a to je izgradnje širokopojasne Internet mreže vrijedne 99 milijuna kuna  od čega Europa financira gotovo 80 milijuna , a 20 milijuna lokalna uprava Grada Gospića, Otočca i Općine Plitvičkih jezera, a projekt bi trebao biti gotov do kraja 2023. godine.

Raspisan je javni natječaj za izgradnju Trga Nikole Tesle i povratak njegova spomenika u domicilni grad Gospić koji bi trebao biti gotov ove godine.  Paralelno sa tim pripremamo  javni natječaj za izgradnju- dogradnju sportske dvorena za borilačke športove kako bi privukli u Grad borilačkih športova uz hrvačku i druge reprezentacije RH.

I za kraj sa projektima, ne mogu ne navesti da već 8 mjeseci projektiramo cjelokupnu vodoopskrbu i odvodnju- AGLOMERACIJU – kojom ćemo riješiti gotovo cjelokupnu vodoopskrbnu i odvodnu infrastrukturu grada sa pročistačem otpadnih voda na koji priključujemo Perušić, Lički Osik i sva usputna naselja. Vrijednost ovog projekta je ca 240 milijuna kuna . Dakle moram pohvaliti sve one u Upravi Grada, gradskih poduzeća i ustanova koji su dali svoj doprinos ovakvih projektima. Ovdje se ipak radilo.

Korona krizu dočekali smo kao Gradska uprava, stabilnog proračuna i potpuno spremni. Jedan smo od prvih, a možda i jedini grad u Hrvatskoj koji je malim gospodarstvenicima osigurao potpore za likvidnost – svima koji su se javili mi smo u skladu sa brojem zaposlenih osigurali sredstva za ono što im je najpotrebnije, bilo da se radi o režijama, najmu poslovnog prostora ili drugim potrepštinama.

Na kraju moram podsjetiti da i dalje stipendiramo studente i učenike deficitarnih zanimanja. Od našeg dolaska u Grad Gospić isplaćuju se dvije vrste stipendija. Stipendije Grada Gospića i stipendije koje osobno financiram odričući se svoje plaće, vjerujući da je ulaganje u našu mladost jedini ispravni put.  Naša nastojanja uvijek su okrenuta našem gradu Gospiću, koji nam je ispred svakog drugog interesa. Zajedno sa svojim sugrađanima ustrajemo i ustrajat ćemo u namjeri da Gospić bude grad sretnih i zadovoljnih ljudi i grad po mjeri čovjeka, dakako i grad poželjan i drugima koji u njega dolaze. Posebno me čini sretnim što sam dionik događaja i vremena u kojem je u mojemu mandatu položen kamen temeljac prvom samostanu Sestara Karmelićanki u Gospiću i Lici .

Još je veliki put pred nama, ali i najdulji put započeo je prvim korakom. Za te prve korake i za suradnju na svim nabrojenim projektima želim zahvaliti svojim zamjenicima, pročelnicima, direktorima poduzeća i ustanova te svim drugim suradnicima.

Svima želim sretan Dan Grada Gospića i blagdan Svete Marije Magdalene.

 

 

Back to top