Grad Gospić organizirao besplatan pregled jetre za građane

U skladu s uputama vezano uz COVID-19 i strogim epidemiološkim mjerama jutros je na Trgu Stjepana Radića započeo preventivni pregled jetre.

Veliki je odaziv i zainteresiranost građana, a akcija se održava u sklopu projekta „Okreni list“ kojem je nositelj Grad Gospić.

Grad Gospić preventivni pregled organizirao je u suradnji sa Hrvatskim društvom za bolesti jetre „Hepatos“ koje je prepoznato i priznato od međunarodne i domaće stručne zajednice u borbi protiv bolesti jetre što je rezultat dugogodišnje posvećenosti radu na poboljšanju kvalitete življenja i direktne pomoći oboljelima kao i organizaciji preventivnih te javnozdravstvenih aktivnosti u RH.

Rizik od hepatocelularnog karcinoma, najčešće vrste raka jetre, veći je kod osoba s dugotrajnim jetrenim oboljenjima, poput ciroze uzrokovane infekcijama hepatitisa B i C ili bezalkoholnom bolesti masne jetre.

Nealkoholna masna bolest jetre prema procjenama zahvaća trećinu današnjeg stanovništva, a javlja se kao rezultat modernog načina života u osoba koje ne konzumiraju alkohol. Zbog dugotrajnih posljedica koje može prouzrokočiti, vrlo je važno ovaj problem pravovremeno prepoznati i liječiti. Nažalost, ovaj najbrže rastući poremećaj jetre u Europi često se smatra životnim standardom i kao takav ignorira.

Hepatitis B i C i dalje su važan javnozdravstveni problem s obzirom da HZJZ procjenjuje da je oko 40 tisuća osoba u Hrvatskoj kronično zaraženo tim virusma, iako se hepatits B prevenira cijepljenjem (u RH obveznim) a  kronični virusni hepatits C danas uspješno može izliječiti u visokom postotku (95-98%) terapijom novim lijekovima koji su dostupni i u Hrvatskoj

  • Činjenica da se u Republici Hrvatskoj krv na HCV počela testirati u travnju 1993. govori da smo cijeli prvi dio Domovinskog rata proveli bez testirane krvi te je na taj način zaražen veliki broj kako branitelja tako i civila.
  • kronične bolesti jetre i ciroza su među 10 vodećih uzročnika smrti u Republici Hrvatskoj .
  • Ukoliko se ne liječe, Hepatits B i C mogu dovesti do ciroze i karcinoma jetre te su uzročnici 85% transplantacija jetre
  • Danas se smatra da su kronične infekcije virusnim hepatitisom uzrok otprilike dvije trećine svih slučajeva raka jetre – najčešćeg karcinoma u mnogim dijelovima svijeta.

Prema riječima voditeljice projekta Nikoline Tonković Čorak iz Grada Gospića cjelokupnu uslugu preventivnog pregleda zaokružuje prisutnost liječnika specijalista koji provodi liječenje osoba s bolestima jetre. Liječnica odmah po završetku ove dvije pretrage provodi razgovore s korisnicima i dogovara daljnje korake kako bi se maksimalno skratilo vrijeme čekanja na početak liječenja.

Ovakav aktivan pristup kroz testiranja i edukacije pokazao se vrlo učinkovit. Važno je napomenuti da se edukacija o bolesti jetre u sklopu projekta Okreni list održala 20. veljače 2020.Kad je na vrlo jednostavan i prilagođen način na kojoj je dr. Anton Ratković, spec. interne medicine, naglasio kako je jetra ključan i vrlo bitan organ u koji krv pristiže iz srca ali i probave, te da je jetra jedini organ koji se može regenerirati. Jetru oštećuju razni otrovi, lijekovi, infekcije, smetnje u opskrbi krvlju i drugi poremećaji. Pri tome nastaju poremećaji funkcije jetre koji narušavaju metaboličku ravnotežu organizma, a čije se posljedice danas mogu liječiti. Stoga je potrebno pravovremeno prevenirati bolesti i promovirati zdraviji način života i zdraviju prehranu.

sdr
dav
dav
dav
sdr
sdr
Back to top