Grad Gospić uvodi sustav javnih bicikala

Grad Gospić je i službeno postao grad s ekonomski i ekološki održivim sustavom javnih bicikala. Sustav javnih bicikala d.o.o. dobio je javni natječaj za uvođenje prvog sustava javnih bicikala u Lici. Nextbike sustav u Zagrebu i Šibeniku trenutno broji 6.500 registriranih korisnika koji su zajedno pedalirali više od 130.000 km. Korištenjem takvog oblika prijevoza umjesto automobilskog smanjena je emisija ugljičnog dioksida za oko 35 tona. Korisnik koji se registrira u jednom gradu, nextbike bicikle može koristiti u više od 80 gradova u svijetu!

 Nextbike stanice s javnim biciklima

 

Nextbike stanice već od ovog ljeta biti će dostupne na dvije lokacije u Gradu Gospiću s ukupno 10 bicikala koje će biti definirane u skladu s potrebama i željama korisnika te u dogovoru s gradskom upravom.

 Riječ gradonačelnika

„Ponosni smo što Grad Gospić projektima poput ovog postaje dijelom održivog i ekološkog razvoja. Ulaganjima u ovakve projekte, Grad Gospić djeluje na dobrobit svojih građana i pridonosi zaštiti prirodnih ljepota Grada Gospića i Like. Projekt je u skladu s direktivama Europske unije te čini veliki doprinos razvoju grada i prometne infrastrukture. Očekujemo da će građani korištenjem sustava javnih bicikala znatno utjecati na poboljšanje kvalitete života u gradu.“, izjavio je gospićki gradonačelnik, Petar Krmpotić.

Izjava predstavnika operatera sustava

„Kontinuiranim i upornim radom trudimo se pružiti kvalitetnu uslugu javnih bicikala što većem broju građana Republike Hrvatske, a uskoro se nadamo i regije. Zahvaljujemo gradskoj upravi Grada Gospića što je prepoznala vrijednost i održivost našeg projekta i sve prednosti koje donosi građanima. Sigurni smo da će građani, ali i posjetitelji odmah prepoznati ovaj cjenovno najpovoljniji, ali i „najzeleniji“ način prijevoza te da će nextbike ubrzo postati neizostavan dio gradske vizure i ponude.“, rekao nam je Krešimir Dvorski, direktor Sustava javnih bicikala d.o.o.

BU8A2762 BU8A3015 resize

Što su zapravo javni bicikli?

Javni bicikli dopuna su javnom gradskom prijevozu i znatno pomažu u smanjenju prometnih gužvi, rješavanju problema parkiranja, doprinose zaštiti okoliša, obogaćuju turističku ponudu i općenito utječu na poboljšanje kvalitete života u gradu. Najbitnije je da u ovim kriznim vremenima znatno štede novac građana u gradskom prijevozu i pritom bicikliranje ima izuzetno pozitivan učinak na zdravlje. Primjeri dobre prakse u brojnim europskim gradovima pokazuju da se ovakvi inovativni sustavi odlično uklapaju u vizure grada. Svi bicikli opremljeni su automatskim Shimano mjenjačem s 3 brzine, prednjim i stražnjim svjetlima, košaricom za prijevoz stvari, prednjom ručnom i stražnjom torpedo kočnicom. Bicikli su izuzetno robusni i otporni na sve vremenske uvjete.

 Način korištenja

Kako biste unajmili bicikl, potrebno je obaviti jednostavnu i brzu registraciju u sustav putem web stranice http://www.nextbike.hr/hr na kojoj možete naći kratke upute, a na raspolaganju vam je i call centar koji radi svaki dan od 06:00 do 22:00 sati, uključujući i vikende i blagdane. Aktivacija računa stajat će vas 79 kuna i taj iznos ostaje na vašem korisničkom računu kao „kredit“ za iznajmljivanje bicikala pri čemu je svaki dan prvih 30 minuta besplatno, a jasno je da se u Gospiću put između dvije najudaljenije točke u gradu bez problema može savladati u tom vremenu. U praksi se pokazalo, kako u Zagrebu i Šibeniku, tako i u drugim europskim gradovima, da takav tarifni model osigurava cjenovno najpovoljnije rješenje za sve one koji prepoznaju sve navedene dobrobiti ovakvog načina gradskog prijevoza.

 Radno vrijeme i korisnička podrška

Bicikli su dostupni 24 sata, 7 dana u tjednu. U slučaju kvara osigurana je i redovna servisna služba koja će ujedno brinuti i o optimalnoj raspodjeli bicikala na postojeće 2 stanice sistemom pravovremene redistribucije bicikala s one stanice na kojoj postoji višak bicikala na druge stanice gdje ih u datom trenutku nedostaje.

 Strah od krađe neopravdan

Građani i turisti ne moraju više strahovati zbog krađe bicikala. Svi korisnici moraju se prethodno registrirati, a bicikli se u svakom trenutku mogu locirati sustavom praćenja putem centralnog softvera. Nextbike stalci za bicikle imaju elektromagnetske brave i video nadzor, a bicikli se dodatno osiguravaju mehaničkim lokotom. Prepoznatljiv izgled i registrirani Nextbike bicikli omogućit će korisnicima bezbrižnu vožnju gradom. Sustav javnih bicikala donosi Gradu Gospiću mnogobrojne koristi od javnog interesa, poboljšava imidž grada, omogućuje otvaranje novih radnih mjesta u sklopu projekta kao i u povezanim turističkim djelatnostima.

 Dodatne informacije o operateru sustava

Sustav javnih bicikala d.o.o. je tvrtka osnovana 2013. godine. Licencirani je partner i ekskluzivni zastupnik njemačke tvrtke Nextbike GmbH iz Leipziga koja je prisutna u više od 80 gradova u 14 država na 4 kontinenta. Sustav javnih bicikala korisnicima omogućuje brz, jednostavan, jeftin i ekološki način prijevoza uz slogan: „Sjedni i vozi!“. Sustav javnih bicikala niže priznanja za svoj rad. U ožujku je primio Zlatni indeks. Naime, prema istraživanju Hendala, studenti Sustav javnih bicikala smatraju najboljom tvrtkom u kategoriji malih i srednjih po društveno odgovornom ponašanju i ekologiji. Sustav javnih bicikala proglašen je i najboljim startup-om zelenog gospodarstva 2014. godine, a ove je godine dobio i nagradu za najbolju marketinšku kampanju u tom „zelenom“ okruženju i nositelj je prestižnog Green Mark certifikata za izvrsnost. Također su dobitnici DM Green City nagrade za poseban doprinos zaštiti okoliša. Ministarstvo poduzetništva nagradilo ih je bespovratnom potporom za proširenje mreže stanica s javnim biciklima i česti su gosti poslovnih skupova fokusiranih na društveno odgovorno poduzetništvo, zelene tehnologije i zaštitu okoliša. Pisma podrške tvrtki Sustav javnih bicikala upućena su iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske, Savjeta za zelenu gradnju, Hrvatske turističke zajednice, biciklističkih udruga te drugih uglednih institucija, udruga i tvrtki. Jedna u nizu nagrada je nagrada Hrvatske udruge poslodavaca za brigu o okolišu koja je tvrtki Sustav javnih bicikala dodijeljena u društvu velikih imena poput Ericsson Nikole Tesle, Siemensa, Biovege i drugih renomiranih tvrtki.

Više informacija možete pronaći na: http://bit.ly/1uyap7I .

Back to top