Gradonačelnik Karlo Starčević održao konferenciju za novinare

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević održao je danas konferenciju za  novinare kojom je istaknuo važnost donošenja odluka u ovim teškim vremenima.

“Ova situacija sve nas je stavila u neravnopravan položaj u odnosu na prirodu i pojave u prirodi. Vidimo da se borimo s nevidljivim neprijateljem i posljedice ovoga svega bit će dalekosežne. Grad Gospić donio je niz mjera kojima ćemo rasteretiti svoje sugrađane. Za početak svim korisnicima usluga dječjeg vrtića želim reći da smo donijeli odluku da za vrijeme trajanja izvanrednih okolnosti neće plaćati cijenu vrtića, dakle dok god djeca ne krenu ponovno u vrtić. Oni koji su u ožujku platili pola cijene to će im se odbiti u onom mjesecu kada djeca krenu u vrtić. Donijeli smo odluku i za škole o obustavi plaćanja produženog boravka, dok god učenici ne krenu u školu. Isto tako obustavili smo i naplatu parkirališta. Takvu odluku donijeli  su i drugi gradovi. Željeli smo rasteretiti građane.

Kao gradonačelnik i poduzetnik apsolutno sam svjestan da ćemo svi zajedno osjećati posljedice ovoga nereda kojeg nam je izazvao virus, te da ćemo morati pronaći način da, uz mjere Vlade RH, i mi kao jedinica lokalne samouprave podnesemo teret naših poduzetnika kojima su nastupila vrlo teška vremena.  Već početkom ovog tjedan donijeli smo prvu u nizu mjera rasterećenja poduzetnika, odnosno donijeli smo Odluku o interventnim mjerama za pomoć gospodarstvu. Cilj donesenih mjera je suzbijanje i ublažavanje ekonomskih šteta uslijed epidemije COVID-19. Ovom Odlukom gospodarstvenici s područja Grada Gospića koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada (temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH) oslobođeni su plaćanja: zakupnine za zakup poslovnih prostora i zakupnine, odnosno naknade za korištenje javnih površina i dijelova neizgrađenog građevinskog zemljišta. Gospodarstvenici se oslobađaju plaćanja na vrijeme od 3 mjeseca, počevši od 1. ožujka 2020. godine.  Gospodarstvenicima s područja grada Gospića, koji su obuhvaćeni mjerom zabrane rada, odgađa se i  naplata komunalne naknade i spomeničke rente za drugi kvartal 2020. godine (4., 5. i 6. mjesec), a postoji i mogućnost produljenja. Stoga, sve Vas pravne i fizičke osobe (obrtnike), odnosno gospodarstvenike koji imaju zabranu rada, molimo da ne plate komunalnu naknadu za II. kvartal, a isto tako i spomeničku rentu. Grad Gospić pratit će i dalje stanje vezano uz koronavirus te donositi odluke kojima će rasteretiti svoje gospodarstvenike i građane.”

Novinarima se obratila i zamjenica gradonačelnika Kristina Prša. „Ja bih samo rekla da komunalne djelatnosti u gradu teku bez problema, Komunalac Gospić d.o.o. obavlja poslove koji su mu povjereni, odvoz smeća odvija se prema rasporedu,  te im se ovim putem zahvaljujem. Naše gradske ustanove također su se prilagodile trenutnim uvjetima i dezinficiraju svoje prostore, prilagodili su i radno vrijeme. Grad Gospić ne radi sa strankama, ali se svi zahtjevi za  isplatu rodiljnih i bilo kojih drugih naknada odvijaju bez poteškoća, zaprimaju se zahtjevi mailom, telefonom i naši službenici su građanima na raspolaganju. Htjela bih pojasniti situaciju vezanu uz udruge. Dakle, potpisivanje ugovora prolongira se, kao što to čine i ministarstva i drugi gradovi, međutim ovdje želim reći da se aktivnosti udruga ionako ne odvijaju zbog zabrane okupljanja i održavanja aktivnosti i događaja, a vjerojatno će se u narednom razdoblju odgoditi i druge planirane manifestacije vezane uz ljetne programe, ali to ćemo tek vidjeti. Želim reći da ćemo sva neutrošena sredstva usmjeriti prema pomoći gospodarstvenicima  s područja našeg grada. U ovom trenutku i teškim okolnostima poduzimamo sve što je moguće da svi zajedno lakše prebrodimo krizu. To ćemo činiti i dalje.“ – istaknula je zamjenica Prša.

Direktor Komunalca Gospić d.o.o. Milan Mataija istaknuo je kako zaposlenici Komunalca obavljaju posao i kako sve komunalne djelatnosti koje su im povjerene teku bez poteškoća, odvoz smeća odvija se nesmetano, Komunalac je nabavio zaštitnu opremu za zaposlenike, a  direktor Milan Mataija rekao je i da su djelatnici spremni te da su osigurana sredstva za dezinfekciju javnih površina ukoliko to bude potrebno.

Vlado Brkljačić ravnatelj Gradske organizacije Crvenog Križa Gospić istaknuo je kako ekipe Crvenog križa svakodnevno opskrbljuju nemoćne i starije osobe i kako im se dostavlja sve što im je potrebno. Uz starije osobe volonteri Crvenog križa opskrbljuju i osobe koje su u samoizolaciji.

Zamjenik gradonačelnika Gospića Ivica Tomljenović,  ujedno je i načelnik Stožera civilne zaštite grada Gospića, podsjeća da su trenutno četiri trgovačka obrta s područja Gospića uključeni u dostavu potrepština kućanstvima po brojnim, udaljenim i raštrkanim selima. Pozvao je građane da u toj situaciji ne zovu trgovce samo zbog jednog artikla, nego da to rade na više. Rekao je i da je Grad do sada izdao 124  propusnice svojim građanima za kretanje izvan grada.

 

Back to top