Grad Gospić
Novosti, natječaji, javna nabava, događaji i turističke informacije Grada
Idealna tjelesna težina za zdravlje
https://gospic.hr/idealna-tjelesna-tezina-za-zdravlje/

Idealna tjelesna težina za zdravlje

Objavljeno 19. lipnja 2020. | Gospic.hr

Kategorije: ,

Dr. Ivanka Krmpotić, spec. interne medicine, subspec. endokrinolog-dijabetolog  u prostorijama KIC-a Gospić održala je edukaciju o mjerama idealne tjelesne težine prihvatljive za zdravlje. Edukacija je održana u sklopu projekta Okreni list kojem je nositelj Grad Gospić,a čija tematika je vezana uz promociju zdravlja i prevenciju bolesti.

Dr. Krmpotić je iznijela podatak da danas više od 1.9 milijardi odraslih u svijetu ima prekomjernu tjelesnu težinu. Zabrinjavajući je podatak da 35 % djece u godinama između 8-9 godina u Hrvatskoj ima prekomjernu tjelesnu težinu. Prekomjerna tjelesna težina dovodi do rizika za razvoj kroničnih nezaraznih bolesti srca i krvnih žila, šećerne bolesti tipa 2, bolesti dišnog sustava, tumora, mentalnih  poremećaja, bolesti probavnog sustava te bolesti sustava za kretanje pa i zarazne bolesti koja je ovih dana prisutna kod nas – COVIDa 19.

Slabo aktivnim se smatraju osobe koje dnevno naprave od 5000 do 8000 koraka, a zdravim osobama je dnevno za prevenciju bolesti potrebno najmanje 30 minuta tjelesne aktivnosti. Uravnoteženom i reguliranom prehranom može se smanjiti rizik od bolesti povezanih s debljinom.

Nakon edukacije prisutni posjetitelji su zaključili da već od sinoć žele i trebaju okrenuti list u životnim navikama i stilu života.