Igre na sreću – problem ili razonoda?

U sklopu projekta „Okreni list“ kojem je nositelj Grad Gospić prof. Kristina Manestar održala je edukaciju na temu sprječavanja ovisnosti o igrama na sreću. Kockanje je ulaganje nečeg vrijednog u događaj koji može rezultirati većim i povoljnijim ishodom.

Na edukaciji je istaknuto da svaki 2. stanovnik u RH povremeno kocka odnosno igra na sreću. Omjer muškaraca i žena u igrama je 5:1, međutim žene se teže odlučuju na liječenje.

Ne postoji tipičan profil osobe, ali rizik je veći ako se počne kockati u mlađoj dobi i ako se rano osvoji veliki dobitak. Razlozi za kockanje su uzbuđenje, zabava, dobar osjećaj, način rješavanja dosade, zaboravljanje na sve ostalo u životu, snovi o dobitku i stalno stanje uzbuđenja.

Potrebno je razlikovati društveno i profesionalno kockanje. Ovisnost o kockanju je 1980. godine i službeno postala bolest.

Financijski dugovi su simptom bolesti, a njihovim saniranjem se ne rješava ovisnost o kockanju. Posljedice na članove obitelji su emocionalne, psihološke i financijske.

 

RAZLOG ZAMJENA
Uzbuđenje Sport ili uzbudljiv izazovan hobi
Micanje od problema Mindfulness, vježbe, meditacije, razgovor sa bliskim osobama…
Postati društveniji Učlanjivanje u amatersko kazalište, volontiranje, klubovi, novi prijatelji…
Dosada ili usamljenost Izražavanje skrivenog talenta putem likovne umjetnosti, glazbe, sport, čitanje, druženje s osobama istog interesa…
Opuštanje nakon stresnog dana 15 minuta dnevno vježba pomaže opuštanju od stresa, masaža, meditacija i slično
Rješavanje novčanih problema Potražiti savjet financijskih stručnjaka.

Tablica: Alternative kockanju

 

Grupno odvikavanje je puno efikasnije i pomoć se može potražiti kod stručnjaka u KLOK-u (Klub liječenja ovisnika o kocki), ali i individualni tretmani u Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije.

Ovisnost nije u dobitku nego uzbuđenju od očekivanja dobitka !

 

dav
dav
dav
dav
dav
nor
Back to top