Jasikovac kroz projekt Živjeti zdravo upotpunjen novim sadržajima

U okviru provedbe projekta  Živjeti zdravo, sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, radi provedbe aktivnosti usmjerenih na promicanje zdravlja u različitim okruženjima, a s ciljem prevencije rizičnih čimbenika za razvoj vodećih kroničnih nezaraznih bolesti i očuvanja zdravlja uopće, Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Grad Gospić temeljem Sporazuma o suradnji dodatnim sadržajima uredili su Jasikovac.  Hrvatski zavod za javno zdravstvo isporučio je set opreme za uređenje fitness vježbališta na otvorenom, set opreme za uređenje novog dječjeg igrališta i set opreme za uređenje i označavanje hodačke staze u Jasikovcu, a Grad Gospić je dostavljenu opremu ugradio.

Kroz projekt „Živjeti zdravo“ u parku Jasikovac uređeno je  novo dječje igralište kako bi se dodatno motiviralo obitelji s djecom na provođenje slobodnog vremena vani na otvorenom u svako doba. Tako je u novom dječjem igralištu postavljena: klackalica na oprugama za djecu s teškoćama u razvoju, njihalica na opruzi za jedno dijete, greda za balansiranje na tri nivoa, penjalica s mrežom, ljuljačka korpa, koš za selektiranje otpada, stolić i klupa za prematanje i dojenje, društvena igra školica, a kako bi igra bila što sigurnija postavljene su i antistres podloge.

Kako bi se dodatno motiviralo građane svih dobnih skupina na  aktivno provođenje slobodnog vremena formiran je set opreme za hodačke staze i fitnes vježbalište koji potiče na tjelesnu aktivnost te djeluje kao poticajni okolišni čimbenik za provedbu zdravih stilova života. U Jasikovcu je uređeno i novo fitness vježbalište sa klupom s ručkama za vježbanje snage, ravnom klupom bez naslona za vježbanje snage, paralelnim prečama na stupcu namijenjenim za vježbanje snage, 2 eliptične hodalice namijenjene za kardiovaskularne vježbe, fitnes setom za osobe u invalidnim kolicima namijenjeni za kardiovaskularne vježbe i vježbe snage i spravom za istezanje nogu.

Hodačka staza  opremljena je informativnim pločama, stalcima za bicikle, koševima za otpatke u obliku elipse, stolićem i klupom za prematanje  i dojenje, a kako bi šetnja bilo ugodnija u bilo koje doba dana, postavljeno je i 14 rasvjetnih stupova sa solarnim LED svjetiljkama.

Danas, povodom obilježavanja Svjetskog dana kretanja održano je i službeno otvorenje igrališta. Otvorenju su prisustvovali predstavnici Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ličko-senjske županije, Doma zdravlja Gospić, Hrvatske liječničke komore- podružnice Ličko-senjske županije, članovi Atletskog kluba Velebit 2001 kao i članovi Hrvačkog kluba Gospić. Ispred Grada Gospića otvorenju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Kristina Prša koja je ovom prilikom kazala:

“Drago nam je što ste se odlučili danas provesti ovaj lijepi i sunčani dan u našem Jasikovcu – „zelenom dnevnom boravku“ grada Gospića. Moram reći da sam iznimno zadovoljna što se projekt Živjeti zdravo proveo upravo u gradu Gospiću i na tome se od srca zahvaljujem Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo što nas je prepoznao kao poželjnog partnera, a isto tako od srca se zahvaljujem i Zavodu za javno zdravstvo Ličko-senjske županije koji nas je zapravo i preporučio i koji je i zaslužan da je projekt Živjeti zdravo došao upravo u naš grad Gospić. Ovim projektom stvarno smo obogatili naš Jasikovac sa dodatnim sadržajima. Nadam se da ćete iskoristiti priliku i ove lijepe dane koji nam dolaze provesti što više na otvorenom uz što više aktivnosti i kretanja i da ćete na taj način paziti na svoje zdravlje.”

 

 

Back to top