Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/gospim/inc/plugins/wordpress-print-posts/public/class-wordpress-print-posts-public.php on line 422
Grad Gospić
Novosti, natječaji, javna nabava, događaji i turističke informacije Grada
Kako živjeti s poremećajem raspoloženja - bipolarni poremećaj?
https://gospic.hr/kako-zivjeti-s-poremecajem-raspolozenja-bipolarni-poremecaj/

Kako živjeti s poremećajem raspoloženja - bipolarni poremećaj?

Objavljeno 1. listopada 2020. | Gospic.hr

Kategorija:

U sklopu projekta „Okreni list“ kojem je nositelj Grad Gospić prof. Kristina Manestar održala je edukaciju na temu bipolarnog poremećaja. Pod bipolarnim poremećajem se smatra značajan poremećaj raspoloženja i aktivnosti u obliku manije i depresije.

Gost predavač bio je dr. med. Marko Kraljević, spec. psihijatar, koji je 17 godina proveo kao zatvorski liječnik te je svoja iskustva iz prakse podijelio sa prisutnima. Za dijagnozu je potrebno registrirat najmanje dvije epizode značajno promijenjenog raspoloženja i razine aktivnosti.

BAP je nešto češći kod žena, početak poremećaja se pojavljuje između 15-30 godine života. BAP je rezultat međudjelovanja bioloških, socijalnih i psiholoških faktora. Obitelj obično na početku negira poremećaj i utječe na bolesnika da prestane piti terapiju. Dr. Kraljević je naglasio prisutnima kako se ne smije osuđivati pojedince zbog ponašanja jer ponekad je ta osoba bolesna i boluje od bipolarnog poremećaja. Osobe s bipolarnim poremećajem koje su na redovnoj terapiji mogu normalno funkcionirati i biti produktivni članovi društva.

 

Stres je „oluja“ dopamina u mozgu nakon koje „pregori“ organ koji je najslabiji u organizmu.

sdr
dav
dav
dav