Mladi pripadnici hrvatskog iseljeništva u posjetu MC Nikola Tesla u Smiljanu

Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu danas su posjetili polaznici Ljetne škole „Domovina“, koja je projekt Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a  osmišljen je u suradnji s udruženjem hrvatsko-američkih  stručnjaka. Ovogodišnji polaznici su mladi pripadnici hrvatskog iseljeništva,  njih 33 iz SAD-a, Kanade,  Australije,  Argentine,  Perua i Južne Afike predvođeni  Croatianom Orešković, voditeljicom Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatskog iseljeništva.

Danas su posjetili Gospić i rodnu kuću Nikole Tesle,  te su se susreli s gradonačelnikom Karlom Starčevićem koji ih je srdačno primio i zaželio im dobrodošlicu i ugodan boravak u Gospiću. Ujedno ih je pozvao da se vrate u svoju  domovinu, u domovinu svojih predaka s nadom da će se s vremenom u Hrvatskoj stvoriti  još bolji uvjeti za povratak. Polaznici su gradonačelniku postavljali razna pitanja vezana za povratak, s obzirom da je gradonačelnik i sam bio pripadnik hrvatskog iseljeništva, a posebno su se raspitivali o mogućnostima učenja hrvatskog jezika u gradu Gospiću, što je gradonačelnik s radošću prihvatio, obećavši im da će ovaj projekt zaživjeti već iduće godine.

Projekt  Ljetna škola „Domovina“ traje 16 dana, polaznici su već posjetili istočnu Hrvatsku, Vukovar, Ilok… a nakon Gospića posjetiti će i Knin, kao i  ostala značajna povijesna mjesta diljem Hrvatske vezana za osobe zaslužne za hrvatski identitet, odnosno za hrvatsku povijest kakvu danas poznajemo.

Back to top