Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/gospim/inc/plugins/wordpress-print-posts/public/class-wordpress-print-posts-public.php on line 422
Grad Gospić
Novosti, natječaji, javna nabava, događaji i turističke informacije Grada
Obilježena 30 godišnjica stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta
https://gospic.hr/obiljezena-30-godisnjica-stradavanja-mjestana-siroke-kule-i-okolnih-mjesta/

Obilježena 30 godišnjica stradavanja mještana Široke Kule i okolnih mjesta

Objavljeno 14. listopada 2021. | Gospic.hr

Kategorija:

U Širokoj Kuli održana je komemoracija povodom 30. godišnjice stradavanja 40 mještana Široke Kule, Ličkog Osika, Ostrvice i Mušaluka i 7 žrtava iz okolice Perušića koji su u jesen 1991. zvjerski poubijani od ruke svojih susjeda.

U listopadu 1991.godine mučki je ubijeno 40 mještana Široke Kule od kojih je najmlađa žrtva bila trinaestogodišnja  djevojčica Verica Nikšić, a najstarija  devedesetpetogodišnji Ivan Orešković.

Završili su svoj život mučeničkom smrću, zapaljeni u kućama, pobacani u  duboke jame, a njih 10 ni do danas nisu pronađeni i dostojno pokopani.

Prošlo je 30 godina od zločinačkog pothvata kojim je organizirano i ciljano ubijan hrvatski puk u Širokoj Kuli kako bi se stvorilo etnički čisto područje, kao i u ostalim okupiranim dijelovima Hrvatske. Još uvijek nije utvrđena cjelovita istina o zločinima niti imenovani njihovi idejni začetnici, nalogodavci  i izvršitelji.

U znak sjećanja na nevine žrtve spomen ploču s imenima poginulih otkrili su potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i Tihomir Vojvodić, sin poginulih Ane i Mile Vojvodić.

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća žrtvama su se poklonile obitelji stradalih, potpredsjednik Vlade RH i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri, saborska zastupnica Anita Pocrnić Radošević, župan  Ličko-senjske županije  Ernest Petry, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa izaslanstvom, izaslanstva Udruga proisteklih  iz Domovinskog rata,  Hrvatske vojske i policije.

Riječi molitve za sve žrtve izrekao je generalni vikar, gospićki župnik mons. Marinko Miličević. Nakon komemoracije u župnoj crkvi sv. Mateja služena je sveta misa za sve nedužne žrtve, simbole hrvatskog mučeništva i slobode.