Obilježena 88.godišnjica Velebitskog ustanka

Proteklog vikenda obilježena je 88. godišnjica Velebitskog ustanka- prve pobune protiv velikosrpskog hegemonizma koja se manifestirala oružanim napadom na tadašnju žandarmerijsku postaju u Brušanima. Komemoracija je započela na mjestu gdje je Stjepan Devčić ubijen 14.rujna 1932.godine u šumi u Jadovnom, zatim na mjestu gdje je sedam dana ranije u Brušanima počeo Velebitski ustanak.

Grad Gospić je i ove godine  zajedno s riječko-bilajskom Udrugom dragovoljaca odao počast Stjepanu Devčiću, hrvatskom junaku koji je ubijen od strane žandara u 29.godini života. U Brušanima gdje je počeo Velebitski ustanak, položeni su vijenci i zapaljene svijeće uz molitvu koju je predvodio vlč. Marinko Miličević, župnik Baških Oštarija. U svom obraćanju gradonačelnik Karlo Starčević kazao je da je to sveto mjesto na kojemu je sijevnula iskra borbe za hrvatsku državnost te Velebitski ustanak smatra najmukotrpnijim putem u tom stvaranju državnosti. U  to vrijeme kada se održao Velebitski ustanak napadom na žandarmeriju u Brušanima ti hrabri Hrvati sanjali su i stvarali Hrvatsku dok brojnima to nije ni padalo na pamet.

Nakon komemoracije u vjeroučnoj dvorani crkve Svetog Martina u Brušanima održana je tribina pod naslovom „Velebitni ključ slobode“ na kojoj su govorili  ugledni povjesničari dr. sc. Ivo Biondić, dr. sc. Josip Jurčević i dr. sc. Ante Bežen.

Back to top