Održana besplatna edukacija poljoprivrednika za sigurno rukovanje pesticidima

U dvorani Kulturno Informativnog centra Gospić, u tri grupe, za polaznike je organizirana dodatna izobrazba za sigurno rukovanje pesticidima. Grad Gospić već četvrtu godinu za redom organizira besplatne edukacije za poljoprivrednike sa svog područja.

Cilj ove naobrazbe je poučiti profesionalne korisnike pesticida njihovoj primjeni, na način da se smanji rizik i štetni učinci uporabe pesticida na zdravlje ljudi i na okoliš te potaknuti integriranu zaštitu bilja i primjenu alternativnih metoda ili postupaka poput nekemijskih alternativa pesticidima.

Polaznike su pozdravili zamjenica gradonačelnika gđa. Kristina Prša i gradonačelnik g. Karlo Starčević.  Zamjenica Kristina Prša istaknula je kako je Grad Gospić u posljednje dvije godine izdvojio milijun kuna za poljoprivredu i ruralni razvoj kroz Program potpora u poljoprivredi i ruralnom razvoju Grada Gospića te je najavila da će se u narednom razdoblju raspisati javni poziv za dodjelu bespovratnih potpora u poljoprivredi i ruralnom razdoblju. Kroz javni poziv poljoprivrednici s područja grada Gospića mogu ostvariti sufinanciranje raznih projekata značajnih za razvoj i rad svojih O.P.G.-a, kao što su: nabava mehanizacije, strojeva i opreme, prerada poljoprivrednih proizvoda, obnova i očuvanje zaštićenih i izvornih pasmina, nabava voćnih sadnica i ljekovitog bilja, navodnjavanje, kalcizacija tla te poticanje uzgoja mliječnih goveda, kao i nabava ličke pramenke i peradi. Gradonačelnik Karlo Starčević kazao je da će poljoprivrednici i u buduće u Gradu Gospiću imati kvalitetnog partnera te je svima poželio uspjeh.

Nakon uspješno položenog ispita, polaznici će dobiti iskaznicu i uz predočenje iste moći nesmetano kupovati te primjenjivati sredstva za zaštitu bilja.

 

Back to top