Warning: sizeof(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /usr/www/users/gospim/inc/plugins/wordpress-print-posts/public/class-wordpress-print-posts-public.php on line 422
Grad Gospić
Novosti, natječaji, javna nabava, događaji i turističke informacije Grada
Održana online završna konferencija projekta "Korak prema jednakosti"
https://gospic.hr/odrzana-online-zavrsna-konferencija-projekta-korak-prema-jednakosti/

Održana online završna konferencija projekta "Korak prema jednakosti"

Objavljeno 7. kolovoza 2021. | Gospic.hr

Kategorija:

U srijedu, 4. kolovoza 2021. godine održana je završna online konferencija četverogodišnjeg projekta “Korak prema jednakosti”.

Voditelj projekta Marko Bošnjak je sudionicima konferencije  prezentirao sam projekt i rezultate koji su ostvareni tokom provedbe.

Na početku konferencije voditelj projekta se zahvalio svima koji su na bilo koji način sudjelovali u provedbi ovog iznimno vrijednog projekta uključujući zamjenicu voditelja projekta Nikolinu Baburić Brkljačić, članice projektnog tima gđu. Mariju Zdunić i gđu. Ivanu Đapić, ravnatelje g. Ivicu Radoševića i g. Antonia Milinkovića te sve službe škola partnera. Posebna zahvala je upućena pomoćnicima u nastavi koji su kroz ove četiri godine pružali podršku učenicima s teškoćama i bez kojih ne bi bilo moguće ovaj projekt provesti.

Bošnjak se naposljetku zahvalio kolegama iz Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kao PT2, koji su uvijek bili na raspolaganju za sve upite i za otklanjanje bilo kakvih nedoumica koje su nastale tokom provedbe projekta.

Projekt “Korak prema jednakosti”  Grad Gospić je u srpnju 2017. godine prijavio na Otvoreni poziv na dostavu projektnih prijedloga Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama, faza III. u sklopu Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.  Nakon provedenog postupka ocjene kvalitete projekt je dobio maksimalnih 100 bodova. Ugovor o bespovratnim sredsvima je potpisan 1. rujna 2017. godine. Bitno je za napomenuti da je ovo četvrti po redu projekt za koji je Grad Gospić dobio sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a da se odnosi na osiguravanje pomoćnika u nastavi učenicima s teškoćama.

Ukupna vrijednost projekta prema potpisanom Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava je 2.899.315,20 kn, od čega je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda sufinancirala 91,99 % ukupnih troškova, odnosno 2.667.000,00 kn, a Grad Gospić 8,01%, odnosno 232.315,20 kn.

Partenri na projektu su osnovne škole kojima je Grad Gospić osnivač, a to su:

Cilj projekta je doprinijeti jačanju socijalne uključenosti i integracije u odgojno-obrazovne procese za 16 učenika s teškoćama s područja Gospića, osiguravanjem uvjeta za poboljšanje njihovih obrazovnih postignuća, uspješniju socijalizaciju i emocionalno funkcioniranje. Ovaj cilj je postignut pa i premašen budući je u sklopu projekta ukupno 18 učenika s teškoćama dobivalo podršku pomoćnika u nastavi.

U školskoj godini 2017./2018. je zaposleno 11 pomoćnika u nastavi, u 2018./19. zaposleno je 10 pomoćnika u nastavi, u 2019./20. zaposleno je 7 pomoćnika u nastavi, a u školskoj godini 2020./21. zaposleno je 10 pomoćnika u nastavi.

Svi pomoćnici u nastavi su prije početka rada sa učenikom s teškoćama morali proći edukaciju u trajanju od 20 sati, te je u toku provedbe projekta educirano 11 pomoćnika u nastavi. Ostali zaposleni pomoćnici su edukaciju završili prije ovog projekta, većinom u sklopu prijašnjih projekata kojima su se osiguravali pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama, također sufinancirani sredstvima Europskog socijalnog fonda.

U sklopu projekta provedene su sljedeće aktivnosti:

Na kraju online završne konferencije, voditelj projekta g. Bošnjak je najavio projekt „Korak prema jednakosti 2“, koji predstavlja nastavak ovog projekta i kojim će se za sljedeću školsku godinu osigurati pomoćnici u nastavi učenicima s teškoćama u osnovnim školama kojima je Grad Gospić osnivač. Trenutno je projekt prošao fazu ocjene kvalitete sa maksimalnih 100 bodova i čeka se Odluka o financiranju i potpisivanje Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava.