Održana početna konferencija  projekta „Radost čitanja“

U Kulturno informativnom centru Gospić, održana je Početna konferencija projekta „Radost čitanja“ UP.02.1.1.15.0070.

U uvodnom dijelu konferencije voditeljica projekta Nikolina Tonković Čorak upoznala je nazočne s projektom.  Nositelj projekta je Samostalna narodna knjižnica Gospić, a partner u provedbi Grad Gospić.

Projekt je prijavljen na poziv „Čitanjem do uključivog društva, UP.02.1.1.15“ i odobren za sufinanciranje od strane Ministarstva kulture i medija, te provedbenog tijela Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva

Navika čitanja od velike je važnosti stvaranja „pismenog“ društva. Provedbom projekta uspostavit će se pokretna knjižnica na području čitave Ličko-senjske županije i omogućit dostupnost knjižne građe gdje je bila nedostupna.

Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020“. Trajanje provedbe je 24 mjeseca, a vrijednost projekta iznosi 3.788.312,24 kuna od čega bespovratna EU sredstva iznose 2.373.979,50 kn, a sredstva Grada Gospića 1.414.332,74 kn.

Projektne aktivnosti traju 24 mjeseca i provode su se u svrhu povećanja socijalne uključenosti pripadnika ciljnih skupina kroz razvoj i jačanje čitalačke pismenosti na području Ličko-senjske županije putem nabave i opremanja bibliobusa te povećanja dostupnosti i materijala kojima se razvijaju i potiču čitalačke kompetencije.

Aktivnosti projekta:

 1. nabava opremljenog bibliobusa u svrhu povećanja dostupnosti knjižne građe;
 2. nabava knjižne građe (knjige, AV građa, slikovnice i igračke) i knjižne građe za osobe s različitim vrstama teškoća (zvučne knjige, tehnička oprema i sl.);
 3. radionice čitanja slikopriča, čitanja s razumijevanjem i poboljšanja čitalačkih vještina za mlađe od 25 g.;
 4. radionice čitanja s ciljem poticanja samopouzdanja, socijalne uključenosti i pozitivnog mišljenja za osobe starije od 54 g.;
 5. radionice čitanja s knjižnom građom prilagođenom za osobe s invaliditetom;
 6. radionice za nezaposlene osobe kako bi ostali konkurentni na tržištu rada;
 7. radionice čitanja književnih djela na jezicima i pismima nacionalnih manjina za pripadnike nacionalnih manjina;
 8. književni susreti gostovanja hrvatskih i zavičajnih pisaca za djecu i odrasle;
 9. dizajn i tisak slikovnice za temu zavičajne mitologije;
 10. Kampanje s ciljem osvještavanja važnosti čitanja: “Bebin osmjeh na poznat glas“, „Cijela obitelj je sretna jer knjige usrećuju“, „Zlatno doba“, „Želim ostat konkurentan na tržištu rada“, „Čitanjem protiv stresa i depresije“;
 11. Promotivni video materijal u kojem će biti predstavljena pokretna knjižnica, njen sadržaj i uloga, poruke iz kampanja.

Nazočnima su se još obratili ravnatelj Samostalne narodne knjižnice Gospić, Milan Šarić,  voditeljica  Matične službe u Samostalnoj narodnoj knjižnici Gospić Ivana Nikšić Šulentić, izaslanica ministrice kulture i medija Maja Zrnčić, koordinatorica nacionalne strategije poticanja čitanja i zamjenica gradonačelnika Grada Gospića Kristina Prša. 

Back to top