Otvorena poučna staza i otkrivena bista Vili Velebita na Krčmaru

U prigodi obilježavanja proslave zaštitnice župe Smiljan Blažene Djevice Marije Karmelske svečano je otvorena poučna staza koja vodi na vrh Krčmara (773m). Vidikovac Krčmar četvrta je od pet poučnih staza uređenih na području grada Gospića u vidu nove turističke ponude. Staza vodi od katoličke crkve Gospe Karmelske u Smiljanu do vrha Krčmara s kojeg se pružaju prekrasni vidici na velebitske vrhunce i na Ličko polje na kojem se nastanio grad Gospić.

Put do ostvarenja ovog projekta krenuo je najprije sa idejom da se od crkve Gospe Karmelske  do vrha brda Krčmara napravi staza i križni put sa 14 drvenih križeva koji završavaju sa velikim drvenim križem na vrhu brda Krčamar, postavljenog 2014. godine o 150. obljetnici gradnje crkve Gospe Karmelske. Nadalje, župljani potaknuti župnikom vlč. Nikolom Turkaljem krenuli su u novu akciju izrade 14 postaja križnog puta u kamenu. Postaje su izrađene ali nije bilo puta. Zauzimanjem Grada Gospića i tvrtke Komunalac iz fondova Europske unije 2020. /2021. godine napravljen je put, odnosno poučna staza sa pratećim sadržajima i postavljene su postaje križnog puta. Stoga su danas gradonačelnik Karlo Starčević i direktor Komunalca Milan Mataija svečanim presijecanjem vrpce ovu stazu proglasili otvorenom.

Potvrda da je projekt uspio i zaživio su mnogobrojne skupine od obitelji, djece, mladih i starijih koji se možemo reći svakodnevno uspinju na Krčmar uživajući u pogledu prema gradu Gospiću, ličkim selima i  poljima i velebitskim vrhuncima.

Projekt je sufinanciran  sredstvima Europske unije- Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj kroz mjeru 8.5.2.  „Uspostava i uređenje poučnih staza, vidikovaca i ostale manje infrastrukture.

U današnjoj prigodi otkrivena je i bista Vili Velebita, uklesana u stijeni na vrhu Krčmara. Vila Velebita djelo je umjetnika klesara Dubravka Radmana.

Nakon otvorenja u župnoj crkvi misno slavlje u čast Gospe Karmelske  predvodio je Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

 

Back to top