Potpisani Ugovori o provedbi Školske sheme voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda

Danas su potpisani UGOVORI o provedbi Školske sheme voća i povrća,  te mlijeka i mliječnih proizvoda u školskoj godini 2019/2020 između Grada Gospića i OŠ dr. Jure Turića Gospić, OŠ dr. Ante Starčevića Pazarište Klanac i OŠ Dr. Franje Tuđmana Lički Osik.

Republika Hrvatska od 2013. godine po principima Europske unije provodi Školsku shemu kao mjeru namijenjenu učenicima osnovnih i srednjih škola u svrhu:

– promoviranja zdrave prehrambene navike s ciljem povećanja udjela voća i povrća, mlijeka i mliječnih proizvoda u svakodnevnoj prehrani kako bi se spriječila debljina i bolesti uzrokovane neadekvatnom prehranom u dječjoj dobi,

– oblikovanja prehrambenih navika djece i ograničenja unosa hrane s visokim sadržajem masti, šećera i soli,

– omogućavanja školskoj djeci dodatnog obroka svježeg voća ili povrća, mlijeka ili mliječnih proizvoda.

Grad Gospić kao osnivač triju osnovnih škola prijavio se na Javni poziv za iskaz interesa osnivača školskih ustanova za sudjelovanje u Školskoj shemi 2019/2020 koji je objavila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Agencija za plaćanja Gradu Gospiću je dostavila Odluku o sudjelovanju u Školskoj shemi u kojoj je  odredila iznos prava na potporu sa razdijeljenim iznosima po svakoj školi za ukupno 926 učenika.

Osnovna škola dr. Jure Turića, Osnovna škola dr. Ante Starčevića Pazarište Klanac i Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik u okviru Školske sheme voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi ponuditi će učenicima kao zaseban obrok neovisno od obroka u okviru školske prehrane, kontinuirano kroz cijelu školsku godinu.

Voće i povrće ponuditi će se učenicima u osnovnim i srednjim školama, a mlijeko i mliječni proizvodi učenicima od 1. do 4. razreda osnovnih škola prema iskazanim interesima u prijavi na program.

 

 

 

Back to top