Poziv na preventivni pregled jetre

POZIV

na preventivni pregled jetre

 

Poštovane sugrađanke i sugrađani,

pozivamo Vas da se odazovete preventivnom pregledu jetre mjerenjem fibroze metodom transientne elastografije u mobilnom medicinskom vozilu kojeg organizira Grad Gospić u sklopu projekta „Okreni list“ a u suradnji s Hrvatskim društvom za bolesti jetre “Hepatos”.

 

Pregledi će se održati

u srijedu, 14. listopada 2020.g.

na Trgu Stjepana Radića

 

Točan termin pregleda će Vam biti dodijeljen naknadno ovisno o odazivu, a telefon na koji se zainteresirani mogu prijaviti je 053/658103

Uvjeti za pregled su kontrolirani i u skladu sa epidemiološkim uputama.

Za pregled je potrebno da osoba:

  1. ima više od 18 godina;
  2. ima prebivalište na području Gospića;
  3. nema ascites ili da nije pretila.

 

 Ukoliko imate povijest bolesti kopiju dokumentacije možete ponijeti na pregled.

* Elastografija – alternativa biopsiji jetre, elastografija (FibroScan®) je neinvazivna metoda procjene stupnja oštećenja jetrenog tkiva. Mjerenjem nisko frekventnog zvučnog vala koji se pomiče uzduž jetre, ovaj test bilježi brzinu kojom se zvučni valovi pomiču što korelira sa stupnjem jetrene fibroze. Što je gušće (fibroznije) tkivo, to se zvučni valovi brže miču. Korištenjem ultrazvučne tehnologije ovaj test je brz i bezbolan. Osnovni nedostatak kod korištenja elastografije je što se ne može koristiti kod pacijenata koji imaju ascites ili koji su pretili. ** FibroScan®, uređaj koji tijekom 5 – 15 minutnog pregleda na potpuno bezbolan način mjeri elastičnost i utvrđuje stupanj oštećenja jetre.

 

 GRAD GOSPIĆ „Okreni list“

Back to top