Priopćenje načelnika Stožera civilne zaštite Grada Gospića i gradonačelnika Grada Gospića

Poštovani sugrađani,

ovim putem želimo još jednom istaknuti da je epidemiološka situacija u Gradu Gospiću iznimno povoljna te da je, prema posljednjim podacima, u Gospiću na COVID-19 testirano 13 osoba od kojih su svi nalazi negativni. Apeliramo na sve vas da se poštivanjem mjera i uputa koje izdaje Nacionalni stožer civilne zaštite takva epidemiološka slika i održi.

Što se tiče situacije vezane uz smještaj pozitivnih pacijenata iz Općine Udbina u Učeničkom domu u Gospiću,  ističemo kako je Nalog za mobilizaciju učeničkog doma  izdan od strane Ministarstva unutarnjih poslova, Ravnateljstva civilne zaštite  8. travnja 2020. godine  (pomoćnik ministra mr. sc. Damir Trut). Odluke su to koje dolaze svima nama sa više razine i dužni smo ih poštovati.

Svi moramo biti svjesni ozbiljnosti situacije i prihvatiti da oboljeli moraju imati uvjete za boravak u karanteni. Naime, potpuno je sigurno da se oboljeli nalaze u Učeničkom domu jer će tamo biti konstantno nadzirani, a poglavito je to važno jer  mnogi nemaju u svojim domovima uvjete u kojima bi  se mogli u potpunosti izolirati od svojih ukućana  među kojima su neki starije osobe, kronični bolesnici,  mala djeca ili trudnice i tako dalje.

Stoga apeliramo još jednom da u ovom, za sve ljude iznimno teškom trenutku, zadržimo dostojanstvo i zdrav razum. Ovaj apel upućujemo svima vama poštovani sugrađani, ali ga upućujemo i predstavnicima političkog života. Svi zajedno moramo doprinijeti poboljšanju situacije, a pod svaku cijenu moramo izbjeći stigmatizaciju oboljelih ali i stigmatizaciju preplašenih. Svi smo samo ljudi i imamo osjećaje, bojazni i strahove kako za sebe tako i za svoje bližnje.

Važno je da poštujemo higijenske mjere, mjere zaštite i fizičke  distance, a socijalne kontakte možemo ostvariti telefonski, mailom i porukama i to upravo kako bi pružili podršku onima kojima je u ovom trenutku najteže – a to su oboljeli. Stoga im i ovim putem izražavamo riječi podrške i želimo brzo ozdravljenje.

Poštujmo pravila te pustimo struku i službe zaštite da profesionalno odrade svoj posao. 

 

S poštovanjem,

Načelnik stožera civilne zaštite – Ivica Tomljenović

Gradonačelnik Grada Gospića – Karlo Starčević

 

 

 

Back to top