Projekt Tesla i mi

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla u četvrtak 5. 11. 2020. godine potpisan je sporazum kojim započinje međunarodni obrazovni projekt na ostavštini Nikole Tesle. Inicijatori ovog projekta su  Grad Gospić i Udruga Poduzetni, a potpisivanje sporazuma prvi je korak prema organizaciji ljetnog  Međunarodnog kampa za mlade s tehničkom i poduzetničkom idejom za kolovoz 2021. godine pod nazivom „Tesla i mi – TIM“/“Tesla and Us – TAU“.  Međunarodni kamp namijenjen je prvenstveno djeci, učenicima osnovnih i srednjih škola te studentima koji žele unaprijediti svoja znanja i vještine iz STEAM područja i poduzetništva.

U projekt su se već uključili i obrazovni partneri: Tehničko veleučilište u Zagrebu, Europska poslovna škola Zagreb, Institut za obrazovanje za poduzetništvo, 1. tehnička škola Nikola Tesla i Privatna gimnazija i ekonomska škola Katarina Zrinski. Prvi korak u pokretanju projekta je potpisivanje samog sporazuma s obrazovnim partnerima te okupljanje pokrovitelja projekta koji je zaključen danas upravo simbolično u Tehničkom muzeju Nikola Tesla.

Pod sloganom „Tesline inovacije – svjetske inspiracije” obrazovni partneri su potpisali sporazum koji započinje odgojna, obrazovna, stručna, tehnička i znanstveno-istraživačka suradnja na realizaciji projekta. Cijenjenim uzvanicima i predstavnicima medija, uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, obratili su se inicijatori projekta iz Udruge poduzetni ravnateljica Marina Tafra, gradonačelnik  Gospića Karlo Starčević te Vitomir Tafra, voditelj projekta. Nakon inicijatora uzvanicima su se obratili i predstavnici obrazovnih partnera: dekan Goran Malčić ispred Tehničkog Veleučilišta Zagreb, dekan Ivica Katavić ispred Europske poslovne škole Zagreb, Lucijano Jakšić kao voditelj Instituta za obrazovanje za poduzetništvo te ravnatelj Mladen Nikolašević ispred Privatne gimnazije i ekonomske škole Katarina Zrinski. 1. Tehnička škola Tesla, Zagreb, također je obrazovni partner projekta, no ravnatelj Tihomir Matičević jučer nije mogao prisustvovati zbog epidemiološke situacije.  Ovo je projekt edukativnog karaktera kojim će se na znanstvenoj razini dati vjetar u leđa mladima da razvijaju poduzetničko – tehnički duh i potencijale. Grad Gospić logičan je partner na ovom projektu jer je namjera grada da međunarodnu bazu mladih s tehničkom i poduzetničkom idejom pozicionira u Gospiću budući da se najveći svjetski znanstvenik i inovator rodio u Smiljanu, a prve godine svog obrazovanja proveo upravo u Gospiću.

Back to top