Srijedom o zdravlju- Bez disanja nema života

Nakon stanke uzrokovane širenjem pandemije koronavirusa nastavljena je provedba projektnih aktivnosti i edukacija sa svrhom promocije zdravlja i prevencije bolesti u sklopu projekta „Okreni list“, kojem je nositelj Grad Gospić. Sinoć je u prostorijama KIC-a Gospić mr. Sandra Čubelić, dr. med. spec. pedijatrije, održala vrlo zanimljivo predavanje na temu bolesti dišnog sustava i alergije. Tijekom predavanja bilo je riječi o kroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti (KOPB), te uzrocima i rizičnim faktorima koji utječu na astmu (pelud, grinje, hladan zrak, duhanski dim, kućni ljubimci, fizički napor ali i snažne emocije). Astma je najčešća kronična bolest dječje dobi i na našem prostoru osim što je prisutna u velikom broju postoji i tendencija povećanja oboljelih.

Bez disanja ne možemo živjeti a prevencija i očuvanje dišnog sustava uz brojna druga pravila na prvo mjesto postavlja zabranu pušenja. Bez hrane možemo preživjeti tjednima, bez vode danima, a bez kisika samo nekoliko minuta. Kisik je najvažnija hranjiva tvar za naš organizam; bitan je za pravilno funkcioniranje mozga, živčanog sustava, žlijezda i ostalih organa stoga na dišne organe treba iznimno paziti i čuvati ih.

Na edukaciji je bilo riječi i o aktualnom virusu COVID-19 koji u tijelo ulazi preko usta, nosa i sluznice oka. Koronavirusi obično uzrokuju respiratorne infekcije kao što je prehlada a rijetki su smrtnosoni poput SARS-a, MERS-a i COVID-19. Neki od simptoma novog koronavirusa su groznica, umor, smanjena funkcija bubrega, proljev, suhi kašalj, kratkoća daha, upala grla, curenje iz nosa i kihanje te manjak bijelih krvnih stanica. Posjetitelji edukacije imali su prilike čuti kako su medicinsko osoblje i djelatnici Opće bolnice Gospić radili u uvjetima uzrokovanim koronavirusom te uspjeli spriječiti da se osoblje ne zarazi, da se virus ne prenese u dom umirovljenika čiji korisnici su često na odjelima bolnice te da na vrijeme prepoznaju mogućnost zaraze uz mnogobrojne simptome.Temelje borbe protiv ovakvih i sličnih zaraza postavio je dr. Andrija Štampar koji je još na početku prošlog stoljeća postavio osnove higijene – redovito pranje ruku i cijepljenje djece.

    

 

 

 

 

Back to top