Svečano obilježena 29. obljetnica VRO Medački džep

Danas je svečano obilježena 29. obljetnica Vojno redarstvene operacije  „Medački džep“. Svečanost obilježavanja započela je svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u katedrali NBDM, nakon čega su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće kod Spomenika hrvatskim braniteljima. Vijenac  su položile obitelji poginulih, nestalih te umrlih od posljedica ranjavanja u VRO „Medački džep“, zatim izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Ante Deur, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.  Zajednički vijenac položili su župan Ličko-senjske županije Ernest Petry i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević sa suradnicima. Također, zajednički vijenac sudionika vojno-redarstvene operacije Medački džep položili su pripadnici specijalne policije, 9. gardijske brigade, 111. brigade Hrvatske vojske, domobranske bojne Gospić i Lovinac kao i predstavnici ostalih postrojbi koje su sudjelovale u VRO Medački džep, te  predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Molitvu za sve poginule predvodio je župnik o. Anto Knežević. Središnja svečanost započela je  himnom u izvedbi operne pjevačice Barbare Suhodolčan, nakon čega je pročitana povjesnica o vojno-redarstvenoj operaciji „Medački džep“.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i u Vojarni 9. gardijske brigade Vukovi te kod spomenka Velebitskim junacima u Rizvanuši. Na ovaj način dostojanstveno je obilježena 29. obljetnica VRO Medački džep, kojom je  ostvaren cilj da se oslobodi 225 četvornih kilometara okupiranog područja i da prestanu topnički napadi na Gospić, te kojom je skraćena crta bojišnice i dobivena bitka za Velebit, čime je bilo onemogućeno izbijanje agresora na Jadransku obalu i samim time razdvajanje Hrvatske na dva dijela.

 

Back to top