Svečano potpisivanje ugovora za projekt „Okreni list“

Gradu Gospiću, kao nositelju, svečano je uručen Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u sklopu poziva „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – faza I“ UP.02.2.1.04, za projekt „Okreni list“ koji je u cijelosti financiran iz Europskog socijalnog fonda, OP Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Sa Ministarstvom zdravstva kao Posredničkim tijelom razine 1 i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje kao Posredničkim tijelom razine 2, Zamjenica gradonačelnika gđa. Kristina Prša sklopila je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava.

Vrijednost projekta iznosi 263.618,19 kuna, a razdoblje provedbe je 18 mjeseci.

Cilj projekta: povećati znanja i jačati svijest svih stanovnika na području Gospića o promociji zdravlja i prevenciji bolesti kroz poticanje zdravih navika i promicanje važnosti prevencije bolesti

Aktivnosti projekta su konkretno usmjerene na promociju zdravlja i važnost prevencije različitih vrsta bolesti a ponajprije malignih bolesti i bolesti kardiovaskularnog sustava koje su na vodećem mjestu po smrtnosti u Gospiću i Ličko-senjskoj županiji.

  1. Organizacija edukativnih i informativnih radionica s ciljem edukacije građana o važnosti prevencije bolesti i promocije zdravlja;
  2. Radio emisije s kojima će se potaknuti lokalna zajednica da razmišlja o važnosti zdravlja i prevenciji bolesti;
  3. Podjela letaka kućanstvima o prevenciji bolesti i promociji zdravlja;
  4. Za zaposlenike koji većinu vremena provode u sjedećem položaju – sustav kratke tjelovježbe za vrijeme radnog vremena.

Informativno-edukativne radionice održat će se na teme: prevencija raka dojke, bolesti dišnog sustava i alergije, sprečavanje ovisnosti o lijekovima, zdravlje vida i očni tlak, prevladavanje straha od preventivnih pregleda, ovisnost o internetu/mobitelu/video igricama, zdravlje jetre, kardiovaskularne bolesti, ovisnosti o alkoholu, nikotinu, igrama na sreću, HPV-u, artritisu, bipolarnom poremećaju i sprečavanju ovisnosti o kupovini, te edukacija o „mjerama“ idealnim za zdravlje.

U sklopu edukacija održat će se pregledi mobilnim mamografom s ciljem animiranja na pregled žena od 40 – 49. godine koje nisu obuhvaćene Nacionalnim programom prevencije), te pregledi jetre FibroScanom u sklopu edukacija o zdravlju jetre.

Organizirat će se i mjerenja razine šećera u krvi, masnoće u krvi te mjerenja krvnog tlaka. Detekcija nepravilnog srčanog ritma može ukazati na postojanje srčanih aritmija i u ranom stadiju spriječiti razvijanje bolesti koja je vodeća u smrtnosti na ovom području.

Kontakt osoba za pripremu i provedbu projektnih aktivnosti, voditelj projekta:

Nikolina Tonković Čorak, struč.spec.oec.

telefon:  +385 53 658 103, e-mail adresa:  nina@gospic.hr

Back to top