Teslin rođendan prepun događanja- večeras laser spektakl Tesla Power of Lights

Povodom obilježavanja 164. obljetnice rođenja Nikole Tesle, u organizaciji Grada Gospića i Društva naša djeca Grada Gospića u novouređenom parku Jasikovac polaznici Dječjeg vrtića Pahuljica danas su imali priliku poslušati priču “Nikola- dječak iz Smiljana” koju je ispričala teta pričalica Sandra Jakešević. Nakon toga održana je likovna radionica na temu “Kad je Nikola bio dječak”, a djeca su baš kao i Tesla inspiraciju crpila u prirodi.

U 12.00 h U Memorijalnom centru Nikola Tesla u Smiljanu otvorena je izložba pod nazivom “Kad sam bio dječak”. Uz vodstvo ravnateljice Tatjane Kolak,  koordinatorice za promotivne aktivnosti Josipa Starčević Prpić i Ivana Starčević te stručna voditeljica u centru Ana-Marija Šolaja stvorile su priču o dječaku koji je promijenio svijet.

Svi se često osvrnu na Teslin život u Americi, a zaboravlja se da je sve krenulo u Smiljanu. Memorijalni centar “Nikola Tesla” Smiljan plijeni pozornost kao rodno mjesto velikana, no cilj izložbe nije bio otkrivanje nečeg potpuno novog i nepoznatog, već je fokus bio usmjeriti priču na Smiljan koji to i zaslužuje.

Kroz trinaest roll upova izložbe  posjetitelji su mogli otkriti nešto novo iz povijesti Smiljana što nisu znali, podrijetlu obitelji Tesla, rođenju velikana, prvim dječačkim danima i istraživačkim koracima, s nastavkom na školovanje u Smiljanu i Gospiću, njegove smiljanske i gospićke anegdote, a cijela izložba je vizualno obogaćena pripadajućim fotografijama.

Nadalje, večeras u  19.30 u galeriji Likovne udruge Lika očekuje nas otvorenje izložbe Ivane Ožetski „Geometrija prirode“, a vrhunac proslave Teslinog rođendana uslijedit će  na Trgu Stjepana Radića od 21.00 h gdje nas očekuje svjetlosni spektakl “Tesla Power of Lights”.

U sklopu svjetlosnog spektakla posjetitelji će moći vidjeti laser show, izvanredne svjetlosne efekte koji će prošarati nebo sve do Smiljana, također, sve zgrade u kojima je Tesla živio ili radio, bit će posebno osvijetljene od 10. 07. – 12.07. 2020. u večernjim satima. Uz navedeno za one najmlađe na Trgu Stjepana Radića bit će postavljen Interaktivni panel pomoću kojeg će djeca bojiti sprave u dječjem parku (laserom).

Grad Gospić i Turistička zajednica grada Gospića pozivaju vas da prošetate  ulicama grada, a one najmlađe da se na glavnom gradskom Trgu poigraju miješanjem boja i uređivanjem svjetlosnih efekata.

S obzirom na situaciju s epidemijom koronavirusa, molimo da se svi zajedno ponašamo krajnje odgovorno i poštujemo naputke epidemiologa kao i sve propisane mjere zaštite.

 

Back to top