U Gospiću s radom započela  Energana vrijedna preko 20 milijuna eura

Napokon su završeni radovi na izgradnji i opremanju kogeneracijskog postrojenja u gospićkoj Zoni poslovnih namjena Smiljansko polje, investitora tvrtke Energana Gospić 1. Svečanim presijecanjem vrpce u nazočnosti gradonačelnika Karla Starčevića, zamjenice župana LSŽ Jasne Orešković Brkljačić, predstavnika tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o. Zdravka Stipetića i predstavnika češke tvrtke GEEN Filipa Varhola puštena je u rad investicija vrijedna preko 20 milijuna eura što ju nakon izgradnje tvornice Kalcit čini drugom najvećom greenfield investicijom na području Grada Gospića od osamostaljenja Hrvatske.

Ovo postrojenje na biomasu, izlazne snage 5 MW, karakterizira istodobna proizvodnja dva korisna oblika energije (električne i toplinske) u jedinstvenom procesu. U okviru ovog projekta napravljen je i dodatni pogon – sušara, namijenjen za sušenje drvne sječke, čime će se povećati učinkovitost kogeneracije.

Proizvedenu električnu energiju preuzimat će HEP, dok će se toplinska energija primarno koristiti za potrebe tehnološkog procesa (sušenje biomase), a ukaže li se potreba i za grijanje grada Gospića.

Gradonačelnik Gospića Karlo Starčević istaknuo je kako je Grad Gospić  kontinuirano surađivao s investitorima te ovom prigodom kazao: –Gotovo četiri godine je prošlo od kako smo položili kamen temeljac i danas sa velikim zadovoljstvom mogu zahvaliti tvrtki GEEN koja je ostvarila ovaj vrhunski projekt, projekt visoke tehnologije. Isto tako, moramo spomenuti i tvrtku TEP Đuro Đaković i gospodina Stipetića i njegov tim  koji su nositelji vrhunske tehnologije gotovo  cjelokupnog objekta. Gospić je danas dobio jedno novo proizvodno postrojenje na tragu Nikole Tesle – mi proizvodimo struju. Važno je naglasiti da u ovom trenutku imamo određeni dio nusproizvoda, a to je toplina za koju već imamo plan da bi je u dogledno vrijeme proveli prema gradu i zaokružili ovaj projekt zelenom energijom.

U ime izvođača radova tvrtke Đuro Đaković TEP d.o.o., Slavonski Brod,  nazočnima se obratio Zdravko Stipetić.

Đuro Đaković TEP d.o.o. je  tvrtka sa stogodišnjom tradicijom koja proizvodi, montira i gradi ovakve energane. Ova je osma energana po principu „ključ u ruke“, što obuhvaća projektiranje, izgradnju i opremanje. Gradimo ovakve energane na šumsku sječku diljem Europe. Ovu energanu smo izgradili u prilično brzom roku i nadamo se da će biti na ponos i zadovoljstvo sadašnjih vlasnika, ali i kupaca- zaključio je Zdravko Stipetić.

Iza tvrtke Energana Gospić 1 stoji češki holding GEEN, koji je zapravo pokretač cijele ove priče. Radi se o subjektu koji ima dugogodišnje i uspješno iskustvo u energetskom sektoru, a ono što je posebno važno jest da će ovo  postrojenje zapošljavati oko 30 radnika.

 

 

 

Back to top