Grad Gospić
Novosti, natječaji, javna nabava, događaji i turističke informacije Grada
U Širokoj Kuli održana komemoracija za ubijene mještane
https://gospic.hr/u-sirokoj-kuli-odrzana-komemoracija-za-ubijene-mjestane/

U Širokoj Kuli održana komemoracija za ubijene mještane

Objavljeno 14. listopada 2019. | Gospic.hr

Kategorija:

Jučer, 13. listopada u Širokoj Kuli održana je  komemoracija za 40 mještana Široke Kule, Ličkog Osika, Ostrvice i Mušaluka koji su u jesen 1991. zvjerski poubijani od ruke svojih susjeda.

Nisu napustili svoja ognjišta i zatekli su se u zločinačkom okruženju ne sluteći do koje granice seže ljudska brutalnost. Završili su svoj život mučeničkom smrću, zapaljeni u kućama, pobacani u  duboke jame, a njih 10 ni do danas nisu pronađeni i dostojno pokopani.

Prošlo je 28 godina od zločinačkog pothvata kojim je organizirano i ciljano ubijan hrvatski puk u Širokoj Kuli kako bi se stvorilo etnički čisto područje, kao i u ostalim okupiranim dijelovima Hrvatske. Na žalost, do danas nije utvrđena cjelovita istina o zločinima niti imenovani njihovi idejni začetnici, nalogodavci  i izvršitelji.

U znak sjećanja na svih 40 žrtava uz obitelj i rodbinu stradalih vijence su položili i svijeće zapalili izaslanik Predsjednice RH general Mladen Markač, izaslanik ministra hrvatskih branitelja državni tajnik Ivan Vukić, izaslanik potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane brigadir  Eduard Špoljarić, izaslanstvo Grada Gospića na čelu s gradonačelnikom Karlom Starčevićem, izaslanstvo Ličko-senjske županije na čelu sa županom Darkom Milinovićem, zatim predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i predstavnici hrvatske vojske i policije. U župnoj crkvi sv. Mateja služena je sv. misa koju je predvodio mons. dr. Juraj Batelja.