U Šumi Jasikovac obilježen Dan europskog broja 112

Povodom obilježavanja Dana europskog broja 112, jedinstvenog broja za hitne situacije, Služba civilne zaštite Gospić u suradnji s PU Ličko-senjskom, HGSS- Stanicom Gospić, HCK- Gradskim društvom Crvenog križa Gospić i JVP Gospić  danas je u Šumi Jasikovac  organizirala predstavljanje svoga rada i djelovanja. Prisutne je pozdravio voditelj Službe civilne zaštite Gospić Joso Živković, a nešto više o radu, ulozi  i  značaju  Odjela 112 rekao je voditelj Odjela Vlado  Dasović. Obzirom da se prezentacija rada i djelovanja Službe civilne zaštite Gospić ove godine održava u Šumi Jasikovac, prisutne je pozdravila i predsjednica udruge Lička ekološka akcija Vedrana Tomašević na čiju inicijativu je Grad Gospić 2017.g. prijavio projekt kojim želi revitalizirati Jasikovac u svrhu turističko-rekreativnog područja. Prisutne je također pozdravio i gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, a sam projekt revitalizacije Šume Jasikovac predstavila je zamjenica voditeljice Projekta Nikolina Tonković Čorak .

Ukupna vrijednost projekta iznosi  2.920.128,70 kn, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 2.020.554,79 kuna, a  900.000,00  financiraju Grad Gospić  i Partneri.

Cilj projekta je povećati privlačnost područja, očuvati bioraznolikost te uspostaviti bolje upravljanje odredištem ove prirodne baštine. Projekt se provodi u partnerstvu sa Hrvatskom gorskom službom spašavanja Stanica Gospić, Ličkom ekološkom akcijom i Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Ličko-senjske županije.

U sklopu projekta izrađena je  infrastruktura :informacijski centar , garderoba za posjetitelje, internet hot spot (pametne klupe,kamere, brojači posjetitelja), dječje igralište, promatračnica za ptice, pozornica amfiteatar i klupe, poligon za pse – zaštitna ograda sa agility opremom za pse, fitness vježbalište, umjetna stijena za penjanje sa podlogom, stalak za bicikle, klupe, koševi za otpatke, dječji koševi i koševi za pseće otpatke, 3 sjenice, zatim nove staze (400 m) i asfaltiranje, postavljanje rasvjete (55 komada LED rasvjete duž staza), ornitološka informativna tabla i tabla flore i faune , postavljanje putokaza sa slijepe i slabovidne.

Šuma Jasikovac napokon je zaživjela, svakodnevno ovdje susrećemo sve veći broj sugrađana bilo da su sportaši, rekreativci, obitelji ili da su organizirana događanja kao što je ovo danas, što nas uistinu izuzetno veseli– kazala je u svom izlaganju ispred Grada Gospića Nikolina Tonković Čorak.

U aktivnostima, predstavljanju vještina i opreme, edukaciji i pokaznim vježbama koje su na svojim punktovima pripremili PU Ličko-senjska, HGSS- Stanica Gospić, HCK- Gradsko društvo Crvenog križa Gospić i JVP Gospić sudjelovali su učenici OŠ dr. Jure Turića.

Broj 112 se kao jedinstveni europski broj za hitne službe u državama Europske unije koristi od 1991. Zemlje članice EU pozvane su da medijski promiču ovaj jedinstveni broj i sve aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan kako bi što više građana Europske unije bilo upoznato s namjenom broja 112.

U Republici Hrvatskoj jedinstveni europski broj za hitne službe 112 uveden je 11. veljače 2005. godine. Time je uspostavljen jedinstveni sustav kojemu je osnovna zadaća prijem svih hitnih poziva na broj 112, na koji građani i turisti mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi.

 

 

 

 

 

Back to top