Udruga „128.brigade HV-a Sveti Vid“ iz Rijeke, Udruga roditelja i Udruga udovica poginulih branitelja Primorsko goranske županije obišli ličko ratište

Svake godine u  mjesecu rujnu  pripadnici i članovi Udruge „128.brigade HV-a  Sveti Vid„  iz Rijeke i članovi Udruge roditelja i Udruge udovica poginulih branitelja iz Domovinskog rata Primorsko – goranske županije  organiziraju obilazak ličkog ratišta.

Nakon što su u subotu 21.rujna  obišli Čanak, Ibrišiće, Perušić, Korenicu i Ljubovo, mjesta gdje su poginuli pripadnici 128.brigade HV-a „Sveti Vid“ stigli su u Gospić. Najprije su položili  vijenac i zapalili svijeće  ispod Spomen ploče na ulazu u zgradu Ličko senjske županije, koja je podignuta u znak sjećanja na četiri pripadnika njihove brigade i to Brunu Colnara, Stjepana Klića, Gorana Šimca i Pavu Putrića, a potom i na Spomenik poginulima braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata na Trgu Alojzija Stepinca.

U svom obraćanju predsjednik Udruge „128.brigade HV-a Sveti Vid“, pričuvni bojnik HV-a Ivan Lerga,  prisjetio se  svojih suboraca iz brigade, ali i svih onih koji su s njima dijelili te ratne dane i onih koji nažalost više nisu s nama. Lijepo je danas vidjeti predstavnike braniteljskih udruga sa riječkog područja,  predstavnike grada Gospića i braniteljskih udruga sa područja Like,  kako zajedno odaju počast onima koji su stvarali slobodnu i neovisnu Hrvatsku, istaknuo je.

Tijekom Domovinskog rata poginulo je 26 pripadnika ove slavne brigade koja je dala veliki obol u obrani Gospića, Perušića, Like i Hrvatske. Ranjeno je i oboljelo njih više od 200.

Riječi molitve tijekom odavanja počasti izrekao je gospićki župnik Mario Vazgeč.

Back to top