Započeli su radovi na izmjeni rasvjetnih tijela u naselju Gospić

Postojeća javna rasvjeta na području Grada Gospića je energetski neučinkovita, ekološki neprihvatljiva i kao takva generira veliku potrošnju električne energije. Trenutno je u postupku realizacija projekta „Sustav javne rasvjete Grada Gospića – prva funkcionalna cjelina“. Ukupna vrijednost projekta je 3.334.496,81 kn. Ovim projektom modernizacije javne rasvjete obuhvaćena je javna rasvjeta u naselju Gospić. Prednosti modernizacije javne rasvjete su poboljšanje energetske učinkovitosti sustava javne rasvjete, smanjenje svjetlosnog onečišćenja i ušteda električne energije odnosno manji troškovi. Konačni cilj je implementacija moderne, energetski učinkovite, ekološki prihvatljive javne rasvjete na cijelom području Grada Gospića.

Fazom II. ovog projekta uvest će se i energetski učinkovita javna rasvjeta na području ostalih naselja Grada Gospića. Realizacija II. faze se očekuje u financijskom razdoblju do 2027. godine. Projektna dokumentacija je izrađena, a čeka se natječaj EU fondova.

Radovi su započeli u Pazariškoj ulici gdje su već postavljene nove lampe, teren je obišao gradonačelnik Karlo Starčević sa suradnicima kao i predstavnicima domaće tvrtke ELEKTROINSTALACIJSKI OBRT FAZA I PRIJEVOZ te s predstavnicima tvrtke COTRA d.o.o. koji izvode radove.

„Obnavljamo javnu rasvjetu, koštat će nas gotovo 4 milijun kuna, koje ćemo otplatiti u štednji električne energije i kvalitetnim i racionalnim upravljanjem javnom rasvjetom na prostoru grada, ali i prigradskih naselja. Imamo ukupno oko četiri i pol tisuće rasvjetnih tijela na prostoru Grada Gospića u dužini od gotovo 90 kilometara, od Pazariškog Bakovca pa do Ploče. Ako racionalno budemo upravljali javnom rasvjetom, imat ćemo sigurno više od 65% uštede uz  jednaku kvalitetu rasvjete kao što je bila i do sada. Mijenjaju se rasvjetna tijela kojima ćemo moći upravljati daljinski, ali i direktno.“– izjavio je gradonačelnik Karlo Starčević.

 

 

 

Back to top