Grad Gospić
Novosti, natječaji, javna nabava, događaji i turističke informacije Grada
Osnovno školstvo
http://gospic.hr/osnovno-skolstvo/

Osnovno školstvo

Objavljeno 28. svibnja 2018. | Gospic.hr


Na području Grada Gospića djeluju tri osnovne škole:

* Osnovna škola dr. Jure Turića, M.Kraljevića 15, Gospić
tel./fax 053 572-003
www.os-gospic.hr
E-mail: os-gospic-001@skole.t-com.hr

* Osnovna škola Dr. Ante Starčević, Klanac bb, Klanac
tel. / fax 053 686 002
www.os-astarcevic-klanac.skole.hr
E-mail: os-ante-starcevica-pazariste-klanac@gs.t-com.hr

* Osnovna škola Lički Osik, Riječka 2, Lički Osik
Telefon: 053/639-202, 053/639-220, 053/672-272
Fax: 053/672-242
www.os-licki-osik.skole.hr
E-mail: os-licki-osik-003@skole.t-com.hr


Osnovna škola dr. Jure Turića, Gospić

Početak osnovnog školstva u Gospiću datira od 1766. godine. Broj učenika varirao je s tendencijom pada sve do početka domovinskog rata. Tako je 1970. godine u dvije gospićke osnovne škole s područnim školama bilo 1893 učenika.
1972. godine izgrađena je nova zgrada u kojoj su boravile obje gospićke škole, a sedam godina kasnije dolazi do spajanja škola u jednu osnovnu školu.
1990. godine školu polazi 1100 učenika, dok je u domovinskom ratu broj učenika  varirao, ovisno o sigurnosnim uvjetima. Te godine škola dobiva ime po znamenitom hrvatskom književniku i pedagogu s početka 20. stoljeća dr. Juri Turiću, rođenom 3. svibnja 1861. godine u Gospiću. U znak sjećanja i zahvalnosti naša škola osim što nosi njegovo ime – obilježava  Dan škole na dan njegova rođenja.
Škola je u domovinskom ratu dosta oštećena budući ju je direktno pogodilo 20 neprijateljskih granata, a oko 50-ak granata palo je u okolicu škole.
Matična škola je u potpunosti obnovljena 2005. godine.
Na području naselja Gospić nekoć je bilo 15 područnih škola, a zadnjih nekoliko godina nastava se odvija samo u četiri područne škole (PŠ Smiljan, PŠ Bilaj, PŠ L. Novi, PŠ Brušane).
Od 2007. godine pri osnovnoj školi dr. Jure Turića djeluje i osnovna glazbena škola te obavlja djelatnost umjetničkog školovanja za instrumente klavir, harmoniku i gitaru.
Na inicijativu grada Gospića kao osnivača škole 2009. godine započela je dogradnja lijevog krila matične škole, odnosno 16 novih učionica.
Završetkom radova u siječnju 2011. godine svi osnovnoškolci nastavu polaze samo u jutarnjoj smjeni čime su zadovoljeni svi suvremeni kriteriji odgoja i obrazovanja.
Osim prednosti koje nosi rad u jednoj smjeni, naša škola u poslijepodnevnim satima otvara vrata za raznovrstan i kreativan rad kroz brojne izvannastavne aktivnosti. Ponosimo se uspješnim rezultatima učenika na županijskim i državnim natjecanjima, kao i prestižnim statusom članice međunarodne obitelji Eko-škola. Također, od 2007. godine u projektu smo UNICEF-a „Mreža škola bez nasilja“.
Naša škola iznimno njeguje tradiciju i kulturnu baštinu Like kroz folklornu skupinu „Degenija“.
S početkom rada u jednoj smjeni ustrojen je odjel produženog boravka s 24 učenika, koji je kao takav prvi u Ličko-senjskoj županiji.
U školskoj 2011./2012. godini škola broji 811 učenika u 40 razrednih odjela. Ove godine ustrojen je i odjel posebnog programa za nekoliko učenika s područja grada Gospića s teškoćama u razvoju.
U školi je zaposleno 98 djelatnika.
Trudimo se da naša škola doista bude škola znanja i u funkciji svakog učenika, a tome zasigurno pridonosi i stopostotna stručna zastupljenost nastave.
Želimo da svaki učenik, roditelj i učitelj budu ponosni što su dio ove škole!


Osnovna škola Dr. Ante Starčević, Klanac

Osnovana je 1834. godine, a ime je dobila ime po povjesničaru Anti Starčeviću koji je pohađao je ovu školu.

Škola trenutno broji ukupno 54 učenika raspoređenih u matičnoj školi Klanac i područnim školama Donje Pazarište, Aleksinica i Kalinovača.

Broj učenika se mijenjao od osnutka škole do danas, uglavnom se bilježi smanjenje zbog iseljavanja stanovništva. Nekoć je tako ovu školu pohađao veći broj učenika, primjerice 582 učenika školske godine 1965/66., 203 učenika 1984/85. godine, 109 učenika 1995/96. godine. Tako su neke područne škole (Kaluđerovac, Žitnik i Velika Plana) zatvorene jer više nema učenika.

Sjedište škole je u Klancu, Klanac 3, 53212 Klanac.

Ravnatelj škole je od 2008. godine Ivan Pezelj, učitelj povijesti i zemljopisa.

Tajnica škole je Ana Božić, a voditeljica računovodstva je Mandica Milinković.

Kontakt telefon škole je: 053/686-002, faks: 053/686-600.

U sklopu škole djeluju Eko grupa, literarno-recitatorska grupa, sportski klub i mladi fotografi.

Obilježavaju se svi značajni blagdani, priređuju se priredbe za Uskrs, Božić i Svetog Nikolu, a posebno smo ponosni na organizaciju proslave dana škole, 23. svibnja u čijoj organizaciji sudjeluju učenici i zaposlenici škole. Svake godine uoči Božićnih blagdana učenici i učitelji organiziraju darivanje malih bolesnika na dječjem odjelu Opće bolnice Gospić, čime ih se potiče da budu solidarni prema onima kojima je pomoć potrebna.

Zbog malog broja djece učenici su uglavnom raspoređeni u kombiniranim razrednim odjelima. Puno se pažnje posvećuje pripremi učenika za sudjelovanje u školskim natjecanjima iz svih predmeta, a nerijetko su učenici ove škole ostvarili odličan plasman na natjecanjima.

Osnovna škola je dobitnik priznanja Grada Gospića za izniman doprinos razvoju osnovnoškolskog obrazovanja, a priznanje je dodijeljeno dana 22. srpnja 2011. godine, na što smo posebno ponosni.

Škola ima i svoju Internet stranicu koju uređuje informatičar Ivan Tomljenović.

Osnovna škola je dobitnik priznanja Grada Gospića za izniman doprinos razvoju osnovnoškolskog obrazovanja, a priznanje je dodijeljeno dana 22. srpnja 2011. godine, na što smo posebno ponosni.

Škola ima i svoju Internet stranicu koju uređuje informatičar Ivan Tomljenović.


Osnovna škola Dr. Franje Tuđmana, Lički Osik

Lički Osik – gradić (naselje) nalazi se 8 km od Gospića. Naselje je poznato po najmlađoj populaciji u ovom dijelu Like. Premda još nosi rane od ratnog stradanja, u njemu se svakodnevno živi punim plućima. Glavno središte zbivanja je Osnovna škola dr. Franje Tuđmana.

Oduvijek je škola igrala presudnu ulogu u životu pojedinca, jer je pružala znanja, učila vještinama i usvajanju navika, a prije svega pripremala za život.
Prema zapisima, početak osnovnog školstva na ovim prostorima datira još od 1859. godine osnivanjem škole u starom Ličkom Osiku, koja je na adresi Lički Osik 76 radila sve do 1954. do izgradnje današnje škole u naselju Lički Osik.
Krajem kolovoza 1991. godine započinje velikosrpska agresija i škola u  periodu od 1991. do 1997. radi „kao škola u progonstvu“ u područnom odjeljenju u Mušaluku.
U jesen 1997. godine škola prelazi u Lički Osik, u svoju djelomično obnovljenu zgradu. Godine 1998. škola ima 163 učenika u devet odjela, a danas, uzdignuta iz pepela kao Feniks, Osnovna škola dr. Franje Tuđmana Lički Osik broji 310 učenika u Matičnoj školi raspoređeni u 16 odjela i 4 učenika u Područnoj školi Mušaluk. Škola ima još dva područna odjela, jedan u Širokoj Kuli i jedan u Ostrvici, ali se u istima ne odvija nastava.
Nakon obnove Škole (2004 g.) u njoj su stvorene prostorne i kadrovske pretpostavke za kvalitetni odgojno obrazovni rad. Škola je u cijelosti adaptirana i prilagođena potrebama kvalitetne nastave (specijalizirani kabineti, knjižnica, športska dvorana, vanjsko igralište i park). Opremljena je suvremenim nastavnim sredstvima i pomagalima te svom potrebnom didaktičkom opremom, koja je djeci svakodnevno dostupna u redovnoj nastavi, ali i za vrijeme provođenja slobodnih aktivnosti.
Tijekom 2009. godine planiramo prigodnim aktivnostima obilježiti 150 godišnjicu školstva  u Ličkom Osiku.