Like Lika Festival: Vrhunske glazbene izvedbe u čarobnoj Lici!

plakat 4 LLF

Četvrto izdanje Like Lika Festivala održava se od 7. – 27. rujna u Brinju, Novalji, Gornjem Kosinju, Širokoj Kuli i Krasnom, a predstavit će vrhunske umjetnike i ansamble domaće i svjetske glazbene scene. Organizatori festivala ovogodišnjim programom žele podržati Udrugu Sanus, usmjerenu na poboljšanje kvalitete života djece i mladih oboljelih od malignih bolesti i njihovih obitelji, čija potreba za kampom za rehabilitaciju traži hitnu intervenciju svih nadležnih državnih institucija!

Like Lika Festival temelji se prvenstveno na promidžbi Like kroz glazbeni doživljaj, a ove godine održava se na pet lokacija.

Festival je krenuo iz Brinja, 7. rujna, zatim je gostovao u Župnoj crkvi sv. Katarine u Novalji, a slijedeća lokacija Like Lika Festivala je Župna crkva sv. Antuna Padovanskog – Gornji Kosinj,  15. 9. u 19.00 sati nastupit će Zagrebački tamburaški kvartet.

Nakon Gornjeg Kosinja Festival seli u selo Široka Kula. Cijelo selo i okolica izvor su bogatih arheoloških nalaza iz halštatskoga (14.-15. st.) i starorimskog doba (grobovi, natpisi, putokaz), a u blizini je Gradina (Razvala) – velika ovalna građevina s kulama za koju se smatra da je starorimskog podrijetla. Ovaj kraj je dva puta obremenjen prolivenom krvlju svojih žitelja: u Drugom svjetskom ratu počinjen je zločin u kojem je smrtno stradalo 162 Hrvata, a nekoliko zaselaka u okolici potpuno je nestalo jer su domaći protjerani ili pobijeni u etničkom čišćenju Hrvata iz ovog dijela Like. Nažalost krvava povijest se ponovila za vrijeme Domovinskog rata. U Širokoj Kuli župa je osnovana 1860. godine, a crkva posvećena sv. Mateju sagrađena je 1734. godine. Crkva i župni stan razoreni su 1948. godine miniranjem i nije bilo moguće dobiti dozvolu za obnovu. Tek poslije oslobodilačke akcije Oluje obnovljeno je groblje koje je porušeno u Domovinskom ratu i izgrađena je nova Župna crkva sv. Mateja u kojoj će u nedjelju 22. rujna točno u podne, nakon Svete mise, nastupiti uspješni i međunarodno priznati barokni Ansambl Musica Viva. Ansambl čine Renata Penezić, flauta; Branko Mihanović, oboa; Jasen Chelfi, violončelo i Franjo Bilić, čembalo.

Program završnice 4. Like Lika festivala započinje u petak 27. rujna u 16 sati, upravo u Kući Velebita, izložbom Fotografije divljine. Nakon razgledanja stalnog postava i izložbe, u 17.30 kreće se na jednosatno vođeno hodanje (uz stručno vodstvo) od Kuće Velebita do Svetišta Majke Božje od Krasna gdje će se u 19 sati održati koncert.

Na završnom koncertu četvrtog izdanja Like Lika Festivala nastupit će francusko-hrvatski ansambl Dialogos u Svetištu Majke Božje od Krasna sa Marulićevom Juditom.

Svi festivalski koncerti snimaju se i biti će dostupni na YouTube kanalu Like Lika Festivala, kao i na svim referentnim digitalnim glazbenim platformama (Spotify, Apple Music, Deezer, YouTube Music i dr.). Ulaz na sve koncerte je slobodan.

Lika je destinacija koju sigurno želite doživjeti, morate posjetiti, čeznete istražiti, slušati i disati punim plućima! Zato, vidimo se na Like Lika Festivalu!

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Skip to content