Završio bogat program Srpnja u Gospiću koji je privukao veliki broj posjetitelja

Dan_Grada_Gospica_22.07.23-39

Još jedan „Srpanj u Gospiću“ je iza nas. Mnogim smo kulturnim, zabavnim, glazbenim sadržajima obogatili ovaj, za naš grad, najsvečaniji mjesec u godini.  21. i 22. srpnja proslavili smo Dan grada Gospića i blagdan Svete Marije Magdalene naše nebeske zaštitnice. Postrojavanje povijesnih postrojbi, uprizorenje borbe osmanskog i kršćanskog vojnika, nastup gradskih mažoretkinja uveličali su proslavu Dana Grada.

Također u  mjesecu srpnju rodio se najveći i najgenijalniji um, vizionar Nikola Tesla. Znanstvenim predavanjima, partijama karambol biljara u njegovu rodnom Smiljanu, u  MC Nikola Tesla, ali i velikom proslavom uz grupu Dalmatino na Trgu i house party u KIC- u u Gospiću obilježili smo 167. obljetnicu njegova rođenja. Manifestacija Tesla Power of Lights već petu godinu za redom promovira Gospić kao rodni grad Nikole Tesle, oživljava mjesta na kojima je boravio i educira mlade naraštaje o važnosti njegovih izuma i dostignuća za čitavo čovječanstvo. Noć sa 9. na 10. srpnja nebo iznad Gospića prošaraju svjetlosni efekti baš kao što su munje šarale nebo u noći kada se Nikola Tesla rodio, a njegova majka je rekla da će upravo on biti dijete svjetla. Također, imali smo priliku i čast pogledati i poslušati  izvrsnu glazbeno – scensku izvedbu slovenskog umjetnika i fizičara Janeza Dovca koji između ostalog svira na tereminu jednom od najstarijih elektronskih instrumenata kojim se note i tonovi izvlače i glazba stvara bez dodira, hipnotičkim pokretima ruku i prstiju kroz zrak.

Uz nastupe Dalmatina, Slavonskih lola, Željka Krušlina, Fijakera i Ličkih drvosječa nismo zaboravili ni one koji vole rock. U KIC-u GROCKS su ove godine fenomenalnim koncertom otvorili Sarajlije Zabranjeno pušenje, nastupivši tako po prvi put u svojoj dugoj glazbenoj karijeri u Gospiću. Nakon njih mogli smo čuti Vatru, a jednako odličnim nastupom GROCKS su zatvorili Damir Urban&4.

Like Lika Festival doveo nam je vrhunske jazziste u čijoj su glazbi uživali poklonici improvizacije i ugodnih zvukova truba, saksofona, gitara, klavijatura. U dvorištu Pučkog otvorenog učilišta dr. Ante Starčević puna dva sata svirali su B’S FUNstallation, bend koji je ove godine bio nominiran u kategorijama nagrade Porin za Najbolji album jazz glazbe i Najbolju skladbu jazz glazbe.

Kroz srpanj smo uživali i u različitim umjetničkim izložbama. Iz ciklusa Lička korjenika oduševila nas je plava izložba Posljednje oaze Arijane Herceg, a Likovna udruga Lika priredila nam je izložbu fotografija Goran Pavelić-Pipo.

Poseban odaziv i podršku publike ove je godine dobio šesti po redu kulturno – umjetnički projekt kojega Grad Gospić ostvaruje sa umjetničkom organizacijom Art Asić GUG – Glumci u Gospiću. I ove su nas godine posjetila renomirana imena hrvatskog glumišta i donijeli nam na daske koje život znače četiri predstave: „Susjedi“ Teatra Kerekesh do suza su nasmijali publiku, također do suza ganuli su nas Pero Juričić sa svojom monodramom „Po istinitom događaju“ posvećenom Ličaninu Ivi Serdaru i melodrama „Ljubavna pisma“ Teatra Planet Art, a uživali smo i u romantičnoj komediji Teatra Lectirum – „Hotel Nostalgija“.

Uz sve nabrojene kulturne, glazbene i zabavne događaje „Srpanj u Gospiću“ nudio je niz sportskih događaja realiziranih kroz programe sportskih udruga i uz podršku grada Gospića; pohodi na Visočicu, Lika Night Run, Memorijalni turnir „Nikola Zdunić Harga“, Biciklijada Gospić 2023., nogometni turnir Veterana UVR 9.GBR Vukovi i veterana pukovnije 118. Brigade ZNG-a, nastupi njegovatelja naše tradicije i baštine – folkloraša, te Gradskog zbora Vila Velebita također su dio bogate ponude u mjesecu srpnju.

Na kraju srpnja izvrstan dokumentarni program tri večeri za redom, omogućio nam je Državni arhiv u Gospiću. Ljubitelji dokumentarnog filma mogli su uživati u Reviji dokumentarnih filmova History film Festivala, u vrlo ugodnom ambijentu dvorišta Državnog arhiva, uz piće, kokice  i pod vedrim nebom.

Hvala svima koji su sudjelovali u stvaranju i realizaciji programa, a najviše hvala dragoj publici.

Grad Gospić u suradnji sa svim partnerima s kojima dijeli zadovoljstvo kreiranja programa i sadržaja obvezuje se i sljedeće godine ponuditi bogato kulturno i zabavno ljeto u našem gradu.

Do skorog viđenja!

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Događanja

Aktivnosti HKUD-a “Široka Kula”

Za članove i članice HKUD-a “Široka Kula” mjesec lipanj izuzetno je aktivan, a u planu su brojne aktivnosti i tijekom cijelog ljeta. 02.lipnja nastupili su

Skip to content