Kreće dogradnja dječjeg vrtića – LIPO protiv

IMG-20230415-WA0011

Na sjednici Gradskog vijeća, u dinamičnom aktualnom satu na upite vijećnika gradonačelniku i zamjenici raspravljalo se o mnogim važnima temama.

Vijećnica Mirjana Vrkljan Radošević postavila je pitanje hoće li Grad Gospić, kao osnivač osnove škole dr. Jure Turića biti suglasan sa prijavom škole na pilot projekt uvođenja eksperimentalnog programa cjelodnevne nastave.

Zamjenica gradonačelnika Kristina Prša odgovorila je da je Grad obavio sastanak s ravnateljem na kojemu je dogovoreno da će Grad Gospić suglasnost dati ukoliko većina odgojno – obrazovnih djelatnika i većina roditelja budu za uvođenje eksperimentalnog programa u Osnovnu školu dr. Jure Turića.

Tema aktualnog sata bili su i gradski projekti koji još uvijek čekaju svoj završetak. Pitanja o završetku projekata poput izgradnje atletske staze i dovršetka pomoćnog stadiona s umjetnom travom na Balinovcu postavio je vijećnik Josip Župan. Zamjenica i gradonačelnik pojasnili su kako je za vrijeme zimskih mjeseci bilo onemogućeno izvođenje radova te kako je Grad za završetak pomoćnog stadiona objavio dva natječaja jednostavne nabave, ali kako nažalost na te natječaje nije pristigla niti jedna pravovaljana ponuda. Zamjenica je istaknula da Grad planira objaviti ponovljeni natječaj te da vjeruje u skori završetak sportskih terena na Balinovcu.

Dogradnja i opremanje dječjeg vrtića

Veliki interes privukla je točka dnevnog reda koja se odnosi na zaduživanje Grada Gospića u visini od 1.600.000,00 eura kako bi se realizirala dogradnja i opremanje Dječjeg vrtića Pahuljica, a čime bi se povećali smještajni kapaciteti jer bi se u sklopu projekta opremilo novih 5 dnevnih boravaka i time riješio problem neupisane djece u vrtić.

Pročelnica Gradskog upravnog odjela za samoupravu i upravu Ivana Kaleb Asić upoznala je vijećnike s detaljima predmetne odluke te istaknula kako se za neupisanu djecu pronalaze alternativna rješenja koja nisu ekvivalent ustanovi za predškolski odgoj i obrazovanje. Istaknula je da je Grad Gospić za projekt dogradnje i opremanja dječjeg vrtića potpisao ugovor s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje EU projekata te iz programa Nacionalnog plana oporavka i otpornosti povukao najveći mogući iznos sredstva 812.263,59 eura, međutim da projekt ukupne vrijednosti 2.412.263,59 eura nije moguće financirati bez kreditnog zaduženja.

Zamjenica gradonačelnika je dodala kako je izgradnja dječjeg vrtića jedina prava i konkretna demografska mjera te da Grad mora omogućiti svim obiteljima smještaj djece te kvalitetno obrazovanje. Izgradnja vrtića riješit će problem nemogućnosti upisa djece u vrtić, a poglavito u jaslice za sljedeće desetljeće, ako ne i duže.

Ova točka izglasana je sa 10 glasova za, dok su vijećnici stranke Lipo bili suzdržani te nisu podržali Odluku o zaduživanju Grada, a samim time nisu podržali ni dogradnju dječjeg vrtića. Svoju odluku obrazložili su na način da ne podržavaju daljnja zaduživanja Grada.

Kroz raspravu o ovoj temi pročelnica Kaleb Asić i zamjenica Prša pojasnile su kako dva dugoročna gradska kredita s otplatom prestaju krajem 2026. godine, dok kredit za dogradnju vrtića s otplatom započinje tek u rujnu 2026. godine. Time se osigurava likvidno poslovanje Grada Gospića, a ujedno i realizacija kapitalnog projekta.

Odlukama donesenim na jučerašnjoj sjednici osigurali su se svi preduvjeti potrebni za realizaciju dogradnje dječjeg vrtića u Gospiću.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Događanja

Kino Korzo

ABIGAIL – 17. I 18.05.2024. – 20,30 SATI IZVORNO IME: Abigail  ⑮Redatelj: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler GillettGlumci:Melissa Barrera, Dan Stevens, Alisha Weir, Kathryn Newton, William Catlett, Kevin

Skip to content