Svečano obilježena 30. obljetnica VRO Medački džep

53175183495_25b5a39107_o

U Gospiću je u subotu, 9. rujna 2023. godine svečano obilježena 30. obljetnica vojno-redarstvene operacije Medački džep u nazočnosti visokih vojnih i civilnih dužnosnika.

Svečanost obilježavanja započela je u vojarni 9. gardijske brigade „Vukovi“ Gospić kod spomen-obilježja poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima brigade, gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Vijenac su položile obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu i sudionika VRO „Medački džep“, zatim izaslanik predsjednika Republike Hrvatske general Marijan Mareković, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnici Ante Deur i Anita Pocrnić Radošević, izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa ministrom obrane Mariom Banožićem i suradnicima, gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević, zamjenica gradonačelnika Kristina Prša i predsjednica Gradskog vijeća Ana-Marija Zdunić te župan ličko-senjski Ernest Petry sa suradnicima.

Uz spomenuta izaslanstva svijeće su zapalili i brojni sudionici akcije i Domovinskog rata, članovi obitelji branitelja te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Riječi molitve uputio je otac Domagoj Jelača.

Odavanje počasti nastavilo se polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja „Velebitskim junacima“ u Rizvanuši te kod spomenika hrvatskim braniteljima u središtu grada.

Za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje u Katedrali Navještenja Blažene Djevice Marije služena je sveta misa, nakon čega je uslijedio svečani mimohod povijesnih postrojbi,  postrojbi ratnih zastava iz Domovinskog rata, hrvatske vojske i policije, hrvatskih branitelja, visokih dužnosnika i uzvanika te ostalih sudionika.

Na Trgu Stjepana Radića održana je središnja svečanost. Nazočnima su se obratili Josip Slaćanin sudionik VRO Medački džep, te izaslanici uz dodjelu zahvalnica postrojbama koje su sudjelovale u VRO Medački džep. Program je bio popraćen prigodnim skladbama u izvedbi klape HRM „Sveti Juraj“ te preletom akrobatske grupe HRZ-a „Krila Oluje“.

Na ovaj način dostojanstveno je obilježena 30. obljetnica VRO Medački džep, kojom je ostvaren cilj da se oslobodi 225 četvornih kilometara okupiranog područja i da prestanu topnički napadi na Gospić te kojom je skraćena crta bojišnice i dobivena bitka za Velebit.  

Galerija fotografija:

Izvor fotografija: Radio Gospić i MORH

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Usvojeni akti s 35. sjednice Gradskog vijeća

14. lipnja 2024. godine održana je 35. sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića na kojoj su razmatrani i usvojeni slijedeći akti Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna

Skip to content