„Godina dana u srcu Hrvatske“

8-scaled-1

Danas je u Kulturno Informativnom Centru u Gospiću prigodnim programom pod nazivom „Godina dana u srcu Hrvatske“ obilježen dolazak prvih raseljenih osoba iz Ukrajine na područje grada Gospića i Ličko-senjske županije, ali i uspostava Prihvatnog centra u Gospiću.

Program „Godina dana u srcu Hrvatske“ u organizaciji Društva Crvenog križa Ličko-senjske županije okupio je službe i operativne snage civilne zaštite, predstavnike Grada i Županije, kao i brojne Ukrajince koji su ovom prilikom htjeli izraziti svoju zahvalnost na svemu dosad učinjenom.

Ravnatelj Društva Crvenog križa Ličko-senjske županije Vlado Brkljačić pozdravio je sve prisutne te se osvrnuo na proteklu godinu te sadašnji rad:

U tijeku ove godine sve žurne službe odrađivale su i odrađuju svakodnevno pomoć osobljima iz Ukrajine uz svestranu pomoć Ličko-senjske županije, gradova i općina s područja naše županije. Crveni križ u ovom trenutku skrbi za preko 600 raseljenih osoba iz Ukrajine kroz svoje programe humanitarne pomoći, organizacije igraonica i radionica za djecu, radionica za starije osobe, psihosocijalna pomoć kao i rješavanje svakodnevnih problema s kojima se susreću.

Voditelj Službe civilne zaštite Gospić, ujedno i voditelj Prihvatnog centra u Gospiću, Joso Živković prisjetio se samih početaka:

„Odlukom Stožera civilne zaštite Grada Gospića, Stožera civilne zaštite Ličko-senjske županije i Ravnateljstva civilne zaštite, 7. ožujka prošle godine započeo je sa radom Prihvatni centar u Gospiću. Naš Prihvatni centar zamišljen je kao jedan od četiri na području RH, a do danas je kroz njega prošla 1351 osoba. Treba reći da su se u rad Prihvatnog centra odmah uključile sve gradske i županijske službe za žurna djelovanja i brojne ustanove koje su pomagale i danas pomažu u radu s izbjeglicama.

Prisutnima se obratila i predsjednica Gradskog vijeća Grada Gospića Ana-Marija Zdunić ističući:

„Svi jako dobro znamo da je dom samo jedan i da ga baš ništa na ovom svijetu ne može zamijeniti. Zato vam od srca želim da se što prije vratite u vaše domove, da prestane rat i da dobijete zasluženu slobodu i mir. Do tada mogu sa sigurnošću reći da će Grad Gospić u suradnji sa svim institucijama, sa Ličko-senjskom županijom, sa Crvenim križem i svim drugima činiti sa zadovoljstvom sve kako bi vaš boravak ovdje bio što sigurniji i ugodniji.“

Nazočne je pozdravio i župan Ernest Petry te naglasio da su u našoj županiji svi dobrodošli, a da Republika Hrvatska u suradnji s resornim ministarstvima vodi brigu o Ukrajincima te da će nastaviti i dalje pružati pomoć svim potrebitima.

Zahvalu na svemu učinjenom, u ime raseljenih osoba iz Ukrajine svim prisutnima uputila je Oxana Chumachenko.

Izvor fotografija: Radio Gospić

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Skip to content