Gradonačelnik Karlo Starčević u Šibeniku potpisao Sporazum o provedbi ITU mehanizma – s Perušićem i Udbinom prijavit će se projekti vrijedni 13.5 milijuna eura

PHOTO-2023-12-08-11-13-31

Gradonačelnik Grada Gospića Karlo Starčević na konferenciji „Dani regionalnoga razvoja i EU fondova“ koja se održava u Šibeniku od 7. do 9. prosinca 2023. godine, potpisao je Sporazum o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. – 2027. godine. Ovom financijskom omotnicom, kojom su po prvi put obuhvaćeni i manji gradovi, a koji su centri županija omogućit će se povlačenje sredstva iz EU fondova kroz prijavljene projekte koji su prošli postupak prioritizacije prema metodologiji Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova.

U sklopu „Dana regionalnog razvoja i EU fondova“ bit će riječi o uspješnom povlačenju sredstava, ali i o izazovima koji su pred sustavom kako bi se nastavilo s praksom povlačenja sredstava kroz novu financijsku omotnicu ITU mehanizma. Na konferenciji, koja se održava u Konvencijskom centru u Amadria parku, planirano je i predstavljanje ITU mehanizma svih 22 grada, među kojima će projekte predstaviti i Grad Gospić kao integrirano urbano područje koje čini zajedno s Općinom Perušić i Općinom Udbina, a koji ukupno planiraju povući sredstva u visini od 13. 5 milijuna eura i to kroz šest projekata:

· Uspostava prijevoza unutar urbanog područja

· Interpretacijski centar prirodne/kulturne/povijesne baštine Perušić

· Rekonstrukcija i dogradnja Muzeja Like Gospić

· Teslinim koracima

· Interpretacijski centar Krbavska bitka

· Rekonstrukcija i opremanje unutarnjih dijelova Kulturno informativnog centra Lički Osik

Način na koji su pripremani projekti osigurava integraciju područja prilikom ulaganja u razne sektore – od obnove kulturnih prostora do povezivanja sadržaja i mobilnosti stanovništva. Strategijom razvoja urbanog područja definirani su prioriteti, a to je prvenstveno teritorijalna integracija i mobilnost lokalnog stanovništva, ali i posjetitelja i turista obzirom da Lika doživljava i svoj turistički uzlet, te je nužno povećati turističko – prezentacijske kapacitete ovog dijela Hrvatske.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Novosti

Usvojeni akti s 35. sjednice Gradskog vijeća

14. lipnja 2024. godine održana je 35. sjednica Gradskog vijeća Grada Gospića na kojoj su razmatrani i usvojeni slijedeći akti Godišnji izvještaj o izvršenju Proračuna

Skip to content