Gradu Gospiću u posjetu predstavnici Kraljevine Norveške

IMG-20240410-WA0017

Grad Gospić posjetili su predstavnici Grada Zadra  i predstavnici Muzeja Vitenfabrikken iz  Norveške. Posjet je organiziran s ciljem razmjene iskustava u provođenju projekata koje financira Kraljevina Norveška. Grad Zadar u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“, a koji se financira sredstvima Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora za razdoblje od 2014. do 2021. godine u Republici Hrvatskoj provodi projekt „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“. Provedbom projekta opremilo se 13  STEM učionica u 13 osnovnih škola u Zadarskoj županiji i to u 8 osnovnih škola kojima je osnivač Grad Zadar. Partneri Grada Zadra su Zadarska Županija, Sveučilište u Zadru, Ustanova za razvoj kompetencija, inovacija i specijalizacije Zadarske Županije INOVAcija i Muzej Vitenfabrikken iz Kraljevine Norveške.

Grad Gospić uz Ličko–senjsku županiju, Javnu ustanovu Razvojnu agenciju LSŽ LIRA, Centar izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA Split, International Development Norway (IDN), Prirodoslovno-matematički fakultet u Splitu, Visoko učilište Algebra, Osnovnu školu Kostrena, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja partner je na projektu dok je nositelj projekta Splitsko-dalmatinska županija. Ukupna vrijednost projekta iznosi gotovo 2,8 milijuna eura. Realizacijom projekta uspostavio se regionalni znanstveni centar sa sjedištem u Splitu te s podružnicom u Gospiću, u Kulturno Informativnom Centru  u kojemu se uredio Teslin laboratorij, kao i prostor za druge aktivnosti namijenjene izobrazbi učenika svih uzrasta. Projekt je namijenjen učenicima i odgojno-obrazovnim djelatnicima u osnovnim školama, s naglaskom na učenike s posebnim odgojno-obrazovnim potrebama, pri čemu se misli na potencijalno darovite i visoko motivirane učenike te učenike s poteškoćama. U sklopu projekta Ličko-senjska županija već je organizirala prve radionice robotike, a kroz projekt planirane su mnoge edukativne aktivnosti iz STEM područja.

Uređene učionice i laboratorije u Kulturno Informativnom Centru Gospić, ali i Memorijalni centar Nikola Tesla u Smiljanu obišli su zadarski i norveški gosti; v.d. pročelnika UO za odgoj i školstvo, Joso Nekić zamjenik pročelnika Upravnog odjela za odgoj i školstvo, Ivan Hajdić, pomoćnica pročelnika i voditeljica projekta STEM County, Ivana Guglielmini viša stručna suradnica za školstvo i financijska administratorica projekta STEM County, Iva Obradović, predstavnici Muzeja Vitenfabrikken iz Norveške: direktor John Arne Frafjord i suradnice Helene Østby Larsen, RutHaalandVoll, Suradnica VetleEide, predstavnici Ličko – senjske županije:Pročelnica EU Zrinka Mraović, zamjenica pročelnice Blaženka Sanković Katalinić, viši stručni suradnik-STEM mentor i voditelj edukacijskih programa STEM TechLab i STEM BioLab Marija Šimunić i Suzana Rukavina viši stručni suradnik za pripremu i provedbu programa i projekata u LIRI, a posjet su ispred Grada Gospića predvodile voditeljica Odsjeka za gospodarstvo i ruralni razvoj Nikolina Tonković Čorak, i v.d. pročelnice Ana Marija Šolaja.

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Skip to content