Lički Osik dobio novo, moderno dječje igralište

IMG_0202

Danas je uz dječju igru, graju i smijeh učenika OŠ dr. Franje Tuđmana Lički Osik otvoreno novo moderno, dinamično dječje igralište u Ličkom Osiku. U ime Grada Gospića otvorenju je prisustvovala zamjenica gradonačelnika Kristina Prša, a u ime izvođača radova Zajednice ponuditelja Komunalac Gospić d.o.o.  i ZZconcept d.o.o. direktor  Komunalca Gospić Milan Mataija. 

Naime, Grad Gospić je projekt izgradnje dječjeg igrališta na Ličkom Osiku prijavio na LAG natječaj iz Lokalne razvojne strategije LAG–a Lika za razdoblje 2014.2020. za provedbu Mjere 7.4.1. „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ koja je usklađena s tipom operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.–2020.,. a intenzitet potpore je 49.065,85 eura.

Glavni cilj projekta je, izgradnjom dječjeg igrališta u naselju Lički Osik, doprinijeti poboljšanju kvalitete života na ruralnom području kroz unaprjeđenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo. Ciljane skupine i krajnji korisnici ovog projekta su obitelji s područja naselja Lički Osik i naselja u blizini koji će koristiti dječje igralište. Provedbom projekta će se doprinijeti podizanju društvenih standarda kroz stvaranje uvjeta za ostanak mladih obitelji na području naselja Lički Osik, koje je drugo najveće naselje na području grada Gospića sa 1914 stanovnika, od čega 49,63% čini stanovništvo mlađe životne dobi (do 35 godina starosti).

Naime, kako je djeci manjeg uzrasta (vrtićka i predškolska dob) već osigurano igralište u sklopu dječjeg vrtića i javnog igrališta u blizini osnovne škole, namjera je bila da novo dječje igralište bude namijenjeno djeci 6+ godina, odnosno da se i „osmaši“ mogu zabavljati. Sprave koje su odabrane izrazito su dinamične i izazovne u smislu samog fizičkog korištenja no svakako i vizualno, svojim dizajnom dodatno privlače i motiviraju na igru i korištenje.

Centralno mjesto igrališta zauzima velika kombinirana sprava koja ima mogućnost istovremene igre za min. 20 djece, sastoji se od 9 različitih elementa: 3 platforme, 3 tobogana, 2 ljestava, 1 veliki most, a oko nje su dva “satelita”. Tu je i  sprava “AEROSKATE”, sprava koja simulira “skejtanje” i  viseći vrtuljak za maks. 8 djece.

U sjevernom dijelu obuhvata dječjeg igrališta nalazi se sprava namijenjena za napredniji „fitness“ te za međugeneracijsko druženje.

Od urbane opreme ugrađena je “pametna” solarna klupa s kantom za recikliranje otpada, kao dva elementa koja potiču mlade na svijest o ekologiji. Navedena oprema je na izdvojenoj pješačkoj površini. Na južnoj pristupnoj pješačkoj površini od urbane opreme nalazit se info ploča/pano s informacijama o važnosti o učinkovitom gospodarenju otpadom te stalci za bicikle.

Ukupni obuhvat dječjeg igrališta je 1300 m2, na kojem će u igri i druženju uživati i svoje slobodno vrijeme provoditi djeca Ličkog Osika.

Izvođač radova je  Zajednica ponuditelja Komunalac Gospić d.o.o.  i ZZconcept d.o.o. a ukupna vrijednost izvedenih radova iznosi  91.163,34 eura (s PDV-om).

Podijeli novost

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Skip to content